Broj žrtava serije zemljotresa, koji su u sredu ujutro pogodili jugozapadnu provinciju Činghaj u području Tibeta, u Narodnoj republici Kini porastao je na 1.706, dok je 1.484 povređeno. Predsednik NR Kine Hu Đintao juče je otputovao u ugroženo područje, pošto je skratio posetu Južnoj Americi, javile su svetske novinske agenije.

U izveštajima se navodi da je 15.000 kuća srušeno i više od 1.000 ozbiljno oštećeno, dok je 100.000 stanovnika provincije Chinghaj ostalo bez krova nad glavom.

Za preživelima se i dalje traga, medicinski se zbrinjavaju povređeni, dok zvaničnici rade na obezbeđivanju hrane i čiste vode, kao i sahranjivanju poginulih osoba i uginulih životinja da bi sprečili pojavu epidemije. Budistički sveštenici obavili su prethodnog dana kremaciju tela ljudi koji su poginuli u blizini zemljotresom najviše pogođenog grada Đijegu. Tibetanski duhovni vođa dalaj lama izrazio je želju da otputuje u područja pogođena zemljotresom u Kini i pruži podršku ugroženima. „Spreman sam da ispunim želju mnogih, odem tamo i pružim im utehu“, rekao je dalaj-lama i pohvalio kineske zvaničnike, posebno premijera Ven Điabaoa, na brzom reagovanju na zemljotres, poseti pogođenog područja i akciji spasavanja žrtava. Kineske vlasti nisu još reagovale na izjavu tibetanskog duhovnog vođe koji od 1959. godine živi u egzilu u Indiji i od tada nikada nije bio u Kini.

Zbog velikoj broja žrtava Tibetanci su morali da odustanu od tradicionalne „nebeske sahrane“ koja je karakteristična po tome što se tela ostavljaju pticama lešinarima. „Nema dovoljno lešinara za ova tela, duša preminulih ne može da počiva u miru. Mislimo da je masovna kremacija najbolja sahrana za žrtve zemljotresa“, rekao je budistički sveštenik Zevang Đimei.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, posle prvog zemljotresa jačine 6,9 stepeni po Rihteru usledilo je još pet potresa, od kojih su svi osim jednog bili jači od pet stepeni. Epicentar prvog potresa nalazio se na 240 kilometara severozapadno od grada Čamdua na Tibetu i 380 km jugoistočno od rudarskog grada Golmuda u provinciji Činghaj, na dubini od 47 km. U susednoj provinciji Sečuan pre dve godine je u zemljotresu, jačine 7,9 stepeni po Rihteru, poginulo ili nestalo 90.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari