Na takmičenju u izradi i aranžiranju slavskih kolača „Pekarski dani“ održanom u Aleksincu, od šestoro učenika pirotske Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ učenica Ana Ćirić osvojila je treće mesto, a dva učenika su bila među deset najboljih. Pobednicima takmičenja dodeljene su diplome za razvoj i negovanje običaja i tradicionalnih vrednosti.

„Pekarske dane“ organizovala je Poljoprivredna škola „Šumatovac“ u Aleksincu, a učestvovalo je više od 80 takmičara iz Pirotskog, Nišavskog, Jablaničkog,Topličkog i Rasinskog okruga.

– Ukoliko se u međuvremenu organizuje još neko takmičenje sigurno ćemo učestvovati i braniti boje naše škole. Možemo biti zadovoljni uspehom, mada smo, iskreno rečeno, očekivali i prvo mesto – kaže učenica Ana Ćirić.

Nastupom na takmičenju je zadovoljan i učenik Aleksandar Denčić.

– Bilo je mnogo takmičara iz svih škola u okrugu, a mislim da je treće mesto koje smo osvojili dobar plasman – kazao je on.

Milica Todorović rekla je da komisija nije bila stroga prema takmičarima, ali da su možda malo potcenjivali njihove radove. Naravno da zadovoljni budući da je bilo izloženo više od 90 pogača, ali treće mesto je ipak veliki uspeh za nas, kazala je Milica.

Anđela Živanović kaže da je takmičarski deo, pored pogača, obuhvatao i aranžiranje slavskog stola i pratećih elemenata. – Ovo je bilo prvo takmičenje na kome sam učestvovala i dopala mi se celokupna organizacija – rekla je Anđela. – Na kraju se pokazalo da je taj timski duh u ekipi ipak zasluženo doneo treće mesto – kaže Marija Pavlović.

Profesor tehnologije u Mlekarskoj školi Radosav Pejčić i mentor učenika na ovom takmičenju, kaže da je zadovoljan celokupnim nastupom učenika i da je ovo značajan uspeh za ceo aktiv Mlekarske škole.

– Prvi put smo učestvovali na ovom takmičenju koje se održava već četvrtu godinu i zadovoljni smo postignutim plasmanom. U našoj školi već tri godine funkcioniše radionica za izradu hleba, peciva i kolača. Naši đaci su uz moju i pomoć profesorke Aleksandre Tošić, imali prilike da se adekvatno pripreme za ovo takmičenje. Učenici su ovaj projekat radili potpuno samostalno. Drago nam je zbog ovakvog značajnog uspeha. Naši učenici su prihvatili poziv organizatora da učestvuju i u revijalnom delu programa – kaže Pejčić.

 

Važan je praktični deo

Ovo takmičenje je još jednom pokazalo da Mlekarska škola u svim delovima tehnologije radi izuzetno dobro. Ovo je dokaz da je udeo praktičnog rada u segmentu tehnologije pekarstva naše škole na viskom nivou i da ćemo ubuduće, verujem, postizati još bolje rezultate na svim poljima obrazovanja – kaže Radosav Pejčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari