Pojava bruceloze kod krave muzare u jednom domaćinstvu u Novim Karlovcima bio je razlog što je proteklih dana zasedao Štab za suzbijanje infektivnih bolesti, jer je pre tri godine nakon pojave ove zarazne bolesti pobijeno celo stado ovaca u Beški.

– Nakon tri godine pauze, ovo je prvi slučaj da imamo pojavu bruceloze i to na muznom grlu. Preduzete su sve veterinarsko-sanitarne mere. Obolela životinja je ubijena na human način. S obzirom na to da su članovi domaćinstva pili mleko od obolele krave uzeta im je krv na analizu i čekaju se rezultati, rekao je veterinarski inspektor Borivoj Cvejanovići dodao da je, takođe, prvi put posle četiri decenije otkrivena i infektivna anemija konja, pa je i to grlo ubijeno.

– Budući da u Beški i Novim Karlovcima imamo konjarske zadruge koje sa svojim grlima učestvuju na raznim smotrama i dolaze u kontakt sa drugim životinjama preporučio bih njihovim vlasnicima da konjima urade analizu krvi kako bi se, ako postoji, infektivna anemija na vreme otkrila, kaže Cvejanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari