Neprimeren skandal prati 49. Književnu manifestaciju „Borina nedelja“, kojom se u njegovom rodnom gradu obeležava 139. godišnjica od rođenja. Nezadovoljan time što je iz gradskog budžeta za manifestaciju izdvojeno 1,5 miliona dinara, a za njegovu zaradu „samo“ 500.000 dinara, Miroslav Cera Mihailović odbio je da potpiše ugovor o prenosu sredstava, nakon čega je gradska vlast odustala od bilo kakve podrške ovogodišnjoj manifestaciji.

– Zbog ovakvog ponašanja uskratili smo prostor galerije Narodnog muzeja, kao i svu logističku podršku manifestaciji. Tvrdnje Mihailovića da mu je novac i prošle godine prebačen bez ugovora su netačne, jer svaki, pa i dinar uložen u kulturu mora da bude opravdan kroz finansijsku dokumentaciju, rekla je Nela Dimitrijević, članica Gradskog veća za kulturu i informisanje. Ona je navela da je u skladu sa srednjom stručnom spremom Mihailoviću određena zarada u bruto iznosu od 500.000 dinara na godišnjem nivou, čime je on kao „zaslužni umetnik“ Udruženja književnika Srbije (UKS) nezadovoljan.

Književna zajednica je uprkos ovakvoj situaciji saopštila da će manifestacija biti održana „uz finansijsku podršku donatora, prijatelja i pozajmica“. Veče na kome su gosti bili japanska pesnikinja Kajoko Jamasaki, kao i pesnik Enes Halilović održana je u trpezariji Pravoslavnog hrama „Svete trojice“ Eparhije vranjske. I svi ostali programi ovogodišnje „Borine nedelje“ biće održani u ovom prostoru, koji ipak nije primeren za ovakvu vrstu kulturnog programa.

Višegodišnja sporenja na relaciji Gradska uprava – Književna zajednica još jednom su kulminirala baš u vreme održavanja „Borine nedelje“ čime je srpskoj kulturnoj javnosti poslata ružna poruka kojom se degradira stvaralaštvo pisca Borisava Stankovića. Treba podsetiti da je u toku nekoliko sudskih sporova koje Miroslav Cera Mihailović, ispred Književne zajednice, vodi za „ostvarenje svojih prava“ protiv čelnika Grada Vranja, što su slučajevi bez presedana u kulturi juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari