Milijarder, bivši senator i novoizabrani predsednik Čilea Sebastijan Pinera svojom predsedničkom kampanjom podsetio je na Džona Kenedija i Baraka Obamu, budući da je pozvao Čileance da zajedničkim snagama unaprede svoju zemlju, ocenjuje analitička javnost. Odnevši pobedu na izborima, Pinera je okončao 20-godišnju vladavinu levičarske koalicije u zemlji i postao prvi šef čileanske države iz desničarskih redova nakon svrgnuća diktatorskog režima 1990.

Ovaj konzervativni biznismen koji je bivšeg čileanskog predsednika Eduarda Freja pobedio sa 52 odsto glasova obećao je da će imenovati „najbolje, najspremnije, najpoštenije i najposvećenije“ ljude da pomognu da Čile postane „najbolja država na svetu“. Međutim, u dugom i zapaljivom pobedničkom govoru, Pinera nije spomenuo spoljnopolitičke ciljeve, a s obzirom na njegove komentare skorijeg datuma o čileanskim susedima, postoji mogućnost da naiđe na ogromne teškoće u naporima da ujedini kontinent na kojem dominiraju levičarski orijentisane vlade, navode analitičari. Prema njihovim rečima, pobedom Pinere nije samo okončana 20-godišnja vladavina koalicije levog centra, već je obeležen i povratak na čelo države istih onih političkih partija koje su pružile građansku podršku brutalnoj diktaturi Augusta Pinočea.

Kako se navodi, njegovi spoljnopolitički ciljevi uključuju miroljubivo rešavanje konflikata, sklapanje strateških sporazuma i promociju integracije Latinske Amerike, a sve to uz obećanje da će čuvati suverenitet i nacionalni identitet Čilea.

Pinera je više puta istakao da je latinoamerički populizam neuspešan pristup, a tokom predsedničke debate nazvao je Kubu „diktatorskom zemljom“, dok je za Venecuelu rekao da „nije demokratska“. „Ovakav njegov ton će sigurno predstavljati prepreku u uspostavljanju dobrih odnosa sa Bolivijom, a sigurno i sa Venecuelom“, rekao je Marčelo Mela, politikolog sa Univerziteta u Santjagu. „Stičem utisak da nacionalističke i šovinističke izjave neće pomoći stvaranju dobre klime za rešavanje konflikata“.

Veći deo analitičke javnosti smatra da pobeda Pinere na izborima nije toliko odraz promene u političkom opredeljenju među biračima, koliko je rezultat njihovog razočarenja u postojeće ideje koje smatraju zastarelim i želje za nečim novim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari