Buđenje Građana 1foto: lična arhiva

Šta znači biti Građanin? Od Francuske revolucije javlja se shvatanje da biti građanin znači biti aktivan i odgovoran, boriti se za svoja prava i ispunjavati svoje dužnosti. Stanovnici Srbije već dugo igraju ulogu pasivnih civila čija politička prava počinju i završavaju se na glasanju na izborima.

No, čini se da se građanska svest polako budi i da Građani Novog Sada počinju da uzimaju aktivnu ulogu u kreiranju svog grada. Prevaljen je veliki put od prvih uspešnih borbi za parkiće u komšiluku koje su izgurane „na mišiće“ entuzijasta do 15. 000 (petnaest hiljada!) primedbi na nacrt generalnog urbanističkog plana za razvoja grada do 2030. godine.

Gradske vlasti se još uvek opiru ovim tendencijama buđenja Građana, te pokušavaju da na svaki način uguše njihov glas i utule njihovu svet – bilo tako što ignorišu proteste i protestne zahteve građana ili tako što donose odluke kojima zabranjuju snimanje javnih sednica Komisije za planove.

Manir ignorisanja građana i njihovih (legitimnih) zahteva za učestvanjem u kreiranju sopstvenog grada deo je plana političkih elita – plana da se Građani ućutkaju i ignorišu dok se i sami ne umore i ne odustanu. Provereni recept koji već deceniju unazad donosi plodove.

Međutim, ovih dana u Novom Sadu se dešava još jedan događaj probuđenih Građana.

Stanovnici telepskih mesnih zajednica MZ „Bratstvo – Telep“ i MZ „Nikola Tesla – Telep“ usudili su se da zatraže od saveta svojih mesnih zajednica da im sazovu zborove građana, te su prikupili potrebne potpise podrške ovim inicijativama, onako kako to predviđaju statuti njihovih mesnih zajednica i Statut grada.
Teme koje su „otvorile oči“ uglavnom uspavanih Telepčana su ponuđena rešenja gradskih urbanista koja se tiču njihovog kraja.

U slučaju MZ „Bratstvo – Telep“ građani žele da se bore za zelene površine i igrališta koja polako guta neman investitorskog urbanizma.

U MZ „Nikola Tesla – Telep“, pak, građani su nezadovoljni time što im gradska vlast priprema autoput pod prozorima, a da se nisu udostojili niti jednom da stanu pred njih i da im kažu kakve posledice će to imati za kvalitet života u ovom kraju.

No, predstavnici institucija – saveti navedenih mesnih zajednica i predsednica Skupštine grada, su odlučili da ovakve „sumanute“ zahteve naprasno probuđenih Građana ignorišu, te ih nisu ni udostojili odgovora.

Međutim, Telepčani su odlučili da neće prihvatiti ovu igru, pa su za četvrtak 17. februar sami zakazali dva zbora – svaki ispred, umesto unutar, nadležne mesne zajednice. Jedan zbor u 17h, ispred MZ „Bratstvo – Telep“, a drugi u 18h, ispred MZ „Nikola Tesla – Telep“.

Na zborove su pozvani kako građani koji žive u ovim mesnim zajednicama, tako i svi drugi solidarni sugrađani. Jer ovo nisu samo skupovi na kojima će se donositi zaključci o problematičnim rešenjima iz urbanističkih planova. Ovo su skupovi na kojima će se braniti pravo da se bude Građanin.

A da li Novosađani žele da budu Građani, ostaje nam da vidimo tog 17. februara. Pred njima su dva puta.

Prvi je put defetizma i naknadne pameti koja diktira da se „i tako ništa ne može učiniti“, kojim će poći oni koji odluče da ostanu kući, jer ih ne interesuje kako će izgledati njihov kraj, izduvni gasovi i buka pod prozorima, niti to što svoju unučad i kućne ljubimce neće imati gde da izvedu.

Drugi put je put aktivnih, odgovornih i odlučnih građana, koji će izaći na crtu jer znaju da nemaju šta da izgube. Jer, žele ponovo da osete da se za nešto pitaju, da imaju pravo da iskažu svoj stav, da upoznaju svoje komšije i da diskutuju o svojim (urbanim) strahovima i nadanjima. Možda se tu izrode i nove komšijske akcije, inicijative ili poznanstva. Kažu neki upućeni ljudi da su se dvoje čak i smuvali na zboru građana!

No, vratimo se Građanima. Šta na širem planu ovo znači za naš grad? Možemo li da osnažimo i probudimo još Građana? Imamo li snage da iskre građanskog bunta pretvorimo u neku novu budućnost za naš grad? To zavisi samo od nas.
Gde ćete Vi biti tog 17. februara?

(autorka je građanska aktivistkinja)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari