Fudbalski klub Sloboda Point Sevojno od ovog vikenda igraće svoje utakmice kao domaćin na potpuno novom stadionu koji je izgrađen u Užicu.

Svečano otvaranje uveličaće fudbaleri četvorostrukog uzastopnog prvaka države Partizana, koji će upravo biti rival Užičanima u nedeljnom meču drugog kola Jelen Superlige. Ovaj stadion zadovoljava sve kriterijume UEFA i FIFA tako da će na njemu moći da se igraju mečevi u večernjim terminima, ali i dueli u međunarodnim takmičenjima.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić napominje da je stadion u Užicu prvi u nizu novih sportskih objekata kojima će se Srbija ponositi.

– Naša delatnost usmerena je popravljanje postojeće, ali i izgradnju nove infrastrukture u Srbiji. Veoma nam je drago da je Užice dobilo novi stadion. Želimo da iste primere imamo i u Nišu, Leskovcu i drugim gradovima. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina izgraditi ili rekonstruisati bar još desetak stadiona – jasan je Karadžić.

Prošle sezone „umiven“ je i stadion u Jagodini, a najveće zasluge za to idu na račun prvog čoveka ovog grada Dragana Markovića Palme. Iako Marković ima status počasnog predsednika „ćurana“, on tvrdi da svoj autoritet ulaže isključivo kako bi klubu pomogao da angažuje dobrog sponzora. Dobar objekat postoji i u Kragujevcu, a na radost većine stanovnika grada u srcu Šumadije od ove sezone na njemu će se za superligaške bodove boriti i fudbaleri Radničkog 1923. Zbog lošeg stadiona u Gornjem Milanovcu, Metalac je prošle takmičarske godine kao domaćin igrao na ovom terenu, ali nikada nije imao adekvatnu podršku sa tribina.

Situacija je najlošija u južnoj i istočnoj Srbiji, odakle dolazi i najmanje učesnika republičkog ranga takmičenja. Radnički iz Niša, kao centra ovog regiona, već godinama unazad pokušava da povrati staru slavu, ali mu to ne ide od ruke. Istina, prošle sezone tim sa Čaira je bio najbolji u Srpskoj ligi Istok pa je od ove član Prve lige Srbije, ali mu za plasman i veću ulogu u eliti nedostaje i adekvatna infrastruktura. Upravo zbog toga rekonstruiše se stadion Čair, prvi put posle skoro pola veka od izgradnje 1963. godine. Rekonstrukcija stadiona Čair odvijaće se u četiri faze, od kojih je prva (pripremni radovi) završena 30. marta.

– Počela je druga faza građevinskih radova na rekonstrukciji u kojoj će biti izgrađen skelet za tri tribine. Grubi radovi trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, a već na proleće moći će da se odigraju prve utakmice na rekonstruisanom stadionu koji će ispunjavati sve standarde UEFA i FIFA. Trebalo je sačekati dozvolu za nastavak radova, koju ne izdaje grad već Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, pošto je reč o specifičnom objektu sa više od 10.000 mesta. Ta dozvola je nedavno dobijena i nastavljamo radove punom parom. Nema više stajanja – istakao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Neposredno pred početak sezone u Jelen Superligi na stadionu Karađorđe u Novom Sadu postavljeni su novi reflektori tako da su fudbaleri Vojvodine stekli uslove da kao domaćini igraju u večernjem terminu. To su, naravno, u klubu iz „Srpske Atine“ odmah iskoristili pa su na otvaranju zaigrali pod osvetljenjem protiv kragujevačkog Radničkog.

Za bolju fudbalsku Srbiju nedostaju „razigrani“ Zrenjanin, Valjevo, Šabac, Zaječar… Nadamo se da će zajedničkim snagama vodeći ljudi srpskog sporta i lokalni vlastodršci omogućiti nekim novim klincima da treniraju u adekvatnim uslovima jer samo tako možemo imati nove Džajiće, Vukotiće, Stojkoviće, Miloševiće…

Novi sjaj Čaira

U rekonstrukciju stadiona Čair biće uloženo 925 miliona dinara, koja će ravnomerno obezbediti grad Niš i Vlada Srbije. Istočna tribina imaće 6.966, severna 4.401, a južna 4.636 mesta, dok će posle temeljne rekonstrukcije zapadne tribine njen kapacitet biti 2.154 mesta. Planirane su i dodatne VIP lože sa 120 mesta i loža za medije sa 50 mesta. Biće uređene i prostorije za sudije i svlačionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari