Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i formalno je u vlasništvo opštini Kladovo predalo vojni kompleks „Luka-Tekija“, objavljeno je na zvaničnom sajtu Opštine Kladovo.

Nekadašnji vojni objekat u Tekiji, a zarad konstatovanja stanja pre primopredaje, obišli su predstavnik odeljenja za pripremu nepokretnosti Ministarstva odbrane, major Srđan Kotur, predsednik opštine Kladovo, Radovan Arežina, predstavnici saveta Mesne zajednice Tekija, kao i ostali članovi komisija formiranih sa obe strane u cilju praćenja pravno-tehničkih propisa prilikom predaje ovog objekta. Primopredaji je inače prethodilo potpisivanje ugovora o prenosu prava javne svojine Republike Srbije, po kome vojni kompleks Luka Tekija u Tekiji sa republičke Direkcije za imovinu, prelazi u javnu svojinu opštine Kladovo.

– Od izuzetnog je značaja da resursi uz obalu Dunava pripadaju lokalnoj samoupravi, kako bi se potencijalnim investitorima ponudila šira i atraktivnija slika korisnih resursa – ocenjuje prvi čovek kladovske opštine Radovan Arežina.

On ističe da je Opština kupovinom luke u Tekiji zaštitila deo obale Dunava od nenamenskog korišćenja.

– Smatramo da namena za obale Dunava, čija 92 kilometra pripadaju opštini Kladovo, treba biti samo razvoj turizma, kao primarnog cilja razvoja naše opštine. U narednom periodu, kada se zakonski bude jasno definisalo javno-privatno partnerstvo, opština će ponuditi Luku Tekija za investiranje – kaže Arežina.

Inače, nekadašnji vojni kompleks čini pristanište i zemljište površine 1,28 hektara, dok je vrednost ugovora je 6,4 miliona dinara, koje će kladovska lokalna samouprava isplaćivati u narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari