Vrdnik, banjsko mesto u opštini Irig, trebalo bi da postane jedan od centara etno i banjskog turizma ne samo u Sremu veći u čitavoj Vojvodini. Osmišljen je program osposobljavanja za radnike u turizmu, koji je za meštanke Vrdnika pripremljen u saradnji Izvršnog veća, Univerziteta u Novom Sadu i Poljoprivredne škole u Futogu, kao ogledni model i za druge vojvođanske sredine, posebno za one koje imaju pretpostavke za razvoj seoskog, etno ili banjskog turizma.

U okviru ovog programa polaznice će dobiti obuku i mogućnost da unaprede kvalitet i vrstu turističke ponude koju će pružati, jer trenutno Vrdnik ne koristi ni mali deo svojih resursa, tradicije i lokalnog znanja. I u okviru ovog programa edukacije biće posebno insistirano na informatičkoj obuci, ali i umrežavanju poslovnih korisnika i kreatora opštinske turističke ponude, kako bi bili zajednički predstavljeni na internet mreži.

Predviđena je mogućnost da polaznice obuke za rad u turizmu posete neko od sela u susednoj Mađarskoj, koja je zemlja sa daleko najrazvijenijom ponudom seoskog, etno, banjskog i srodnih oblika turizma u regionu. To iskustvo je posebno značajno zbog činjenice da će uskoro i našim preduzetnicima biti dostupan deo finansijske potpore iz fondnova EU. Jedan od ciljeva programa edukacije je stvaranje svesti o tome koliko je planiranje, kreiranje i razvoj stabilne i karakteristične turističke ponude ozbiljan i dugoročan posao, u kome nema prostora za improvizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari