Početkom ove nedelje napokon počinje izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu. Gradnja zgrade FILUM trebalo je ovde, prema ranijim planovima, da počne pre dva meseca, odnosno krajem marta, ali se zbog situacije u zemlji vezane delom i za formiranje Vlade Srbije s tim radovima odocnilo, a na ovdašnjem Univerzitetu se nadaju da će, uprkos tom kašnjenju, FILUM konačno dobiti krov nad glavom do početka naredne godine, kako je i predviđeno.

Početkom ove nedelje napokon počinje izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu. Gradnja zgrade FILUM trebalo je ovde, prema ranijim planovima, da počne pre dva meseca, odnosno krajem marta, ali se zbog situacije u zemlji vezane delom i za formiranje Vlade Srbije s tim radovima odocnilo, a na ovdašnjem Univerzitetu se nadaju da će, uprkos tom kašnjenju, FILUM konačno dobiti krov nad glavom do početka naredne godine, kako je i predviđeno.
Rukovodstvo FILUM i menadžment kragujevačkog Građevinskog preduzeća Kazimir Veljković potpisali su sredinom minule sedmice ugovor prema kojem radovi na izgradnji zgrade tog fakulteta počinju danas (ponedeljak). Početak izgradnje FILUM najpre podrazumeva rušenje postojećeg objekta i raščišćavanje terena na kojem će taj fakultet biti lociran. Taj pripremni posao, obećavaju u Kazimiru Veljkoviću, trajaće nekih 15-ak dana, posle čega će, u prvoj polovini juna, biti postavljen kamen temeljac za novu zgradu FILUM. Novac, nešto preko milion evra, za početak gradnje već je obezbeđen. Ukupna vrednost ove investicije, inače, iznosi oko tri miliona evra. Prvih milion evra neophodnih za početak gradnje obezbeđeno je, na insistiranje lokalne samouprave, iz Nacionalnog investicionog plana, dok će nastavak radova finansirati Ministarstvo za prosvetu i sport.

Lična karta

Na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu trenutno studira oko 2.500 studenata iz svih krajeva Srbije. Najveći broj njih studira na Odseku za filologiju, na kojem se izučavaju srpski, engleski, nemački, francuski i španski jezik, s književnošću nastalom na tim jezicima. Umetnički odsek ima studijske grupe za muzičku i primenjenu umetnost. Od naredne jeseni taj odsek FILUM imaće, najverovatnije, i studijsku grupu dramskih umetnosti.

Tako će FILUM, najmlađi fakultet Univerziteta u Kragujevcu, posle deset godina postojanja napokon dobiti svoju zgradu. – Najveći problem našeg fakulteta u proteklih deset godina bio je vezan za nedostatak prostora za izvođenje nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Kako nemamo svoju zgradu, to naši studenti nastavu slušaju čak na sedam lokacija u gradu, odnosno na Pravnom, Ekonomskom, Mašinskom i Prirodno-matematičkom fakultetu, kao i u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, Muzičkoj školi i u Studentskom kulturnom centru. No, zahvaljujući razumevanju Vlade i podršci grada taj naš najveći problem biće uskoro prevaziđen, jer ćemo dobiti odgovarajući zgradu lociranu u centru Kragujevca – kaže za Danas dekan FILUM dr Slobodan Štetić.
On potom podseća da će zgrada FILUM biti izgrađena u najužem kragujevačkom gradskom jezgru, tzv. Staroj varoši, da će se prostirati na 6.800 kvadratnih metara, te da će u njoj, pored kabineta za nastavu, biti smeštena i galerija, koncertna dvorana, biblioteka, univerzitetska knjižara, fakultetska štamparija i drugi sadržaji. Komentarišući i dalje prisutne primedbe dela javnosti da centar grada i nije najpogodnija lokacija za jednu visokoobrazovnu ustanovu koja treba da raste i da se razvija, ne samo podelom na Filološki i Umetnički fakultet, već i osnivanjem novih studijskih grupa i odseka, dekan Štetić ističe da su na FILUM više nego zadovoljni mestom na kojem počinje gradnja zgrade tog fakulteta.
– Tačno je da je javnost delimično bila i ostala podeljena oko toga gde u gradu treba izgraditi zgradu FILUM. Svojevremeno nam je bilo ponuđeno da zgradu fakulteta gradimo u okviru budućeg univerzitetskog kampusa, gde se nalaze Pravni i Ekonomski fakultet i rektorat Univerziteta. Činjenica je, međutim, da su mnogi kragujevački fakulteti već izvan tog prostora, dok mi na FILUM, s druge strane, smatramo da je upravo centar grada, zbog prirode fakulteta, najpogodnija lokacija za nas pošto planiramo da zgrada našeg fakulteta, s galerijom, koncertnom dvoranom i drugim pratećim sadržajima, već u dogledno vreme postane središte kulturnih dešavanja u gradu – kaže Štetić. Zgrada FILUM je, uz to, prema njegovim rečima projektovana tako da će svaka studijska grupa u njoj biti potpuno autonomna, što će u perspektivi omogućiti njihovo nesmetano prerastanje u samostalne fakultete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari