Budući generali u poseti Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Polaznici 66. klase Generalštabskog usavršavanja Škole nacionalne odbrane danas su, u okviru svog prvog studijskog putovanja, posetili Kragujevac.

Među 43 polaznika 66. klase, pored pripadnika oružanih snaga Vojske Srbije, nalazi se i četiri pripadnika iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Angole.

Za njih su prijem u zgradi Gradske uprave organizovali predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i njegov zamenik Zoran Mladenović.

Petrašinović je goste upoznao sa kulturno-istorijskim nasleđem i značajem Kragujevca u istoriji i razvoju Srbije, ali i sa vizijom grada u budućnosti.

– Zadovoljstvo je ugostiti oficire koji će sutra, kada završe svoje usavršavanje postati generali, a posebno što u ovoj generaciji ima pripadnika oružanih snaga iz drugih zemalja, kazao je Petrašinović.

On je istakao da Kragujevac ima veoma uspešnu saradnju sa Školom nacionalne odbrane i jedan je od gradova koji uvek biraju za svoje studijske posete.

Osim vojne industrije koja je za njih značajna, ovde se nalazi državni Data centar, a posebno ih je ove godine zainteresovala izgradnja Centra za matične ćelije.

Načelnik Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane pukovnik Zoran Jekić je istakao da je Generalštabno usavršavanje najviši vid vojnog usavršavanja i kruna oficirskih karijera.

Po njegovim rečima, studijska putovanja na prvom mestu predstavljaju obogaćivanje znanja polaznika, a značajna su i zbog saradnje koju Škola želi da uspostavi sa lokalnom samoupravama.

Izrazivši zahvalnost na prijemu pukovnik Jekić je u ime Škole nacionalne odbrane, predsedniku Petrašinoviću uručio plaketu Škole koja od prošle godine nosi ime „Vojvode Radomira Putnika“, dok su svoju zahvalnost gradu Kragujevcu polaznici Generalštabnog usavršavanja iskazali prizmom sa logom klase.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari