Planinarsko društvo „Vidlič“ iz Pirota organizovalo je Školu planinarenja koju je završilo 350 polaznika, učenika pirotskih škola koji su naučili kako da se snalaze u prirodi i kako da čuvaju zdravu životnu sredinu. Svi oni su savladali i svoj prvi vrh – Basarski kamen na Staroj planini.

Prema rečima sekretara „Vidliča“ Gorana Mančića, teoretski deo Škole planinarenje je prošlo više od 200 mališana iz svih pirotskih osnovnih škola, a praktični deo, koji je podrazumevao osvajanje Basarskog kamena uspešno je završilo više od stotinu budućih planinara.

– Iako nije bilo nimalo lako, sva deca su se popela na Basarski kamen do kojeg se inače stiže preko kamenih strmih uspona, što je sve otežavalo penjanje do cilja. Za skoro pet sati planinarenja pređeno je devet kilometara. Budući planinari uspeli su da osvoje svoj prvi vrh – kaže Mančić.

Organizatori Škole i njeni polaznici kažu da je ona protekla u najboljem redu. U ‘’Vidliču’ se nadaju da će veliki broj polaznika nastaviti da se bavi planinarenjem.

– Ovo je bila i svojevrsna škola ekologije jer smo stalno deci ukazivali na značaj očuvanja životne sredine koja je sve zagađenija – kaže Mančić.

Budući planinari su bili veoma zadovoljni što su pohađali ovu školu i što su osvojili svoj prvi vrh.

– Odlično sam se proveo i planiram da se bavim planinarenjem. Pošto nas je bilo puno nijednog trenutka nam nije bilo teško i bez problema smo savladali uspon. Sve što smo naučili na terenu mogli smo i da proverimo i primenimo. Kad smo se popeli na Basarski kamen ne mogu da opišem taj osećaj, pogled je bio odličan. Ništa nam nije smetalo. Veoma sam zadovoljan što sam bio deo ove ekipe i što je bilo puno drugara – kaže učenik Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Pirotu Nikola Veljković.

I ostali polaznici kažu da su na teoretskoj nastavi naučili kako da se snalaze u prirodi, kako da se orijentišu i kreću i kako da koriste kompas.

– Nije lako biti planinar, ali je mnogo lepo jer si stalno okružen prelepim predelima – kažu pojedini budući planinari.

Planinarsko društvo „Vidlič“ je nedavno u saradnji sa ekološkom sekcijom OŠ „Dušan Radović“ organizovalo akciju čišćenja kanjona Gradašničke reke u Pirotu od đubreta, kojim je ovaj kanjon praktično zatrpan. U neposrednoj blizini se nalazi Dab nanjica, izvor lekovite termalne vode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari