Prva mini hidroelektrana u Crnoj Gori, izgrađena na osnovu dobijene energetske dozvole za izgradnju energetskih objekata, puštena je u rad u bjelopoljskom selu Lijeska kod Tomaševa. U izgradnju mini hidroelektrane „Vrelo“ uloženo 1,7 miliona evra, a većinski vlasnik kompanije „Sinergi“, koja je investirala gradnju mini hidroelektrane, Tomaš Hajek, kazao je da su ispunjeni svi ekološke uslovi.


– Ulaganje u energiju je budućnost Crne Gore, zato što raspolaže ogromnim potencijalom koji treba da se iskoristi kroz bolje definisan sistem koji se primjenjuje u svijetu, izjavio je Hajek i najavio nastavak sličnih investicija u Crnoj Gori. Mini hidroelektrana „Vrelo“ puštena je u rad u prisustvu ambasadorke Češke Ivane Hlavsove i predsjednika Opštine Bijelo Polje Aleksandra Žurića. Prvi čovjek Bijelog Polja u ovakvim i sličnim projektima vidi veliku šansu za razvoj Bijelog Polja i Crne Gore.

– U planu je još jedna veliki projekat na kojem je trenutno suspendovana koncesija i četiri male hidroelektrane za čiju su izgradnju već zainteresovani investitori, najavio je Žurić. Zahvaljujući hidroelektrani „Vrelo“, u Tomaševu će se godišnje proizvoditi 2,7 GW električne energije. Ukupna instalisana snaga ove mini hidroelektrane je 612 KW, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 2,7 GW električne energije. Nakon puštanja u rad mini hidroelektrane „Vrelo“, na rijeci Bistrici u Majstorovini, nedaleko od Bijelog Polja, postavljen je kamen temeljac za izgradnju još jedne male hidroelektrane, za čiju izgradnju će biti uloženo sedam miliona evra.

– Crna Gora je svoju energetsku politiku uskladila sa evropskom, što podrazumijeva da se u narednom periodu mora okrenuti obnovljivim izvorima energije, rekao je za Radio-televiziju Crne Gore direktor Direktorata za energetiku Miodrag Čanović, podsjećajući da je crnogorski hidropotencijal jedan od najvećih i najkvalitetnijih u regionu, ali da je nedovoljno iskorišćen. Čanović je najavio i nekoliko tendera u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari