Tribina: Budućnost privatnog zdravstva u Srbiji 1Foto: Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova

Ministarstvo zdravlja je otvoreno da čuje zahteve privatnika”, glavna je poruka predstavnika Ministarstva zdravlja upućena vlasnicima privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi tokom tribine „Budućnost privatnog zdravstva u Srbiji“.

“Tribina je održana u okviru pete redovne skupštine Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije. Diskutovalo se o: uključivanju privatnog sektora u državni (mogućnostima i izazovima), kadrovima u zdravstvu, dopunskom radu, novom Nacrtu zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o zdravstvenom osiguranju, digitalizaciji medicine. Skupu su prisustvovali predstavnici: Ministarstva zdravlja, privatnog sektora, strukovnih komora, Privredne komore Srbije, Saveza udruženja pacijenata, navedeno je u saopštenju.

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije poručuju da su zadovoljni brojem sugestija koje je Ministarstvo zdravlja uvažilo pri pravljenju novog Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali ocenjuju da postoje pitanja o kojima još mora da se diskutuje. Dopunski rad je jedno od najvažnijih, jer po tumačenju članova Asocijacije, trenutno rešenje iz Nacrta umanjuje pravo na slobodan izbora rada, koje je Ustavom garantovano. Predstavnici ministarstva zdravlja su izrazili spremnost na dijalog i pozvali predstavnike Asocijacije na sastanak.

Asocijacija je najreprezentativnije udruženje koje zastupa privatni zdravstveni sektor u Republici Srbiji, jer okuplja najveći broj privatnih zdravstvenih ustanova. U ovom trenutku obuhvata 7.705 članova: bolnica, specijalnih bolnica, zavoda, domova zdravlja, poliklinika, ordinacija, apoteka, laboratorija. Privatni sektor zapošljava više od 10 odsto lekara u Srbiji odnosno 3.678 lekara i oko pet hiljada medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari