Projektovani budžet opštine Gusinje je 985.612,00 evra, od čega je operativni na nivou 624.312 evra dok kapitalni iznosi 341.300 evra. Po Studiji, opština bi zapošljavala 40 radnika i ta sredstva su dovoljna da se pokriju svi rashodi dok je najveći dio sredstava namijenjen ulaganjima u razvoj Gusinja, izjavio je za Radio Crne Gore predsjednik Mjesne zajednice dr Rusmin Laličić.

Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Gusinju je februara ove godine vraćen status opštine. U prethodnih pedesetak godina Gusinje je pripadalo opštini Plav. Skupština opštine Plav je, 23. novembra 2012. godine, donijela Odluku o raspisivanju opštinskog (konsultativnog) referenduma radi prethodnog izjašnjavanja građana o osnivanju opštine Gusinje za 8. januar prošle godine. Na osnovu rezultata glasanja, Komisija za sprovođenje referenduma je utvrdila da je 4.688 građana glasalo za opštinu Gusinje, a 98 je bilo protiv. Gusinje ima brojnu dijasporu i nadaju se da će im ona pomoći da se razviju.

Prema riječima Rusmina Laličića tekući prihodi su planirani na 375.612 evra (ubiraće se od poreza, taksi i naknada po raznim osnovama ), a tu su i transferi od skoro 490.000 evra. „Planirano je da naša dijaspora na godišnjem nivou donira 100.000 evra, a moguće je daljim dogovorima da se taj iznos i značajnije uveća, što će u krajnjem biti definisano nakon konstituisanja lokalne uprave. Na bruto zarade i doprinose na teret poslodavca za kompletnu administraciju bi se trošilo 272.022 evra, dok bi za ostala lična primanja bilo izdvojeno 15.000 evra. Po Studiji opština bi zapošljavala 40 radnika. Ova sredstva su dovoljna da se pokriju svi rashodi, a kao što primjećujete više od pola budžeta ide na razvoj“, dodaje dr Laličić.

– Prioritetni zadaci opštine Gusinje su da ustanovi sposoban administrativni aparat koji bi valorizovao prirodne resurse, poljoprivredne: ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo, šumske potencijale, da razvijaju turizam kroz smještajne kapacitete i usluge, a u skladu sa urbanističkim planovima i naučnim pretpostavkama iz Studije. Sve ovo treba ponuditi našoj dijaspori kao potencijalnim ulagačima i učiniti napor kako bi se privukli kreditori za realizaciju projekata koje već imamo u projektnoj dokumentaciji, a realizacijom bi se poboljšao infrastrukturni sadržaj trgova, ulica, izletišta i sportskih objekata, izjavio je predsjednik MZ Gusinje dr Rusmin Laličić.

Sanjaju put

U Gusinju se nadaju da će najkasnije do kraja naredne godine biti završen put dolinom Cijevne ka Podgorici preko Albanije, koji će tri puta biti kraći od postojećeg-dolinom Morače. Umjesto 180 putovaće se 57 kilometara. Biće to najvažniji inicijalni faktor razvoja ne samo za taj kraj već i za cijelu Crnu Goru. „Ostvariće se san Gusinjana da se vrate na put ka Podgorici i dalje ka Dubrovniku“ , kojim su vjekovima putovali, zaključio je Laličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari