Budžetski deficit Sjedinjenih Američkih Država je prvi put ove fiskalne godine premašio iznos od jednog biliona (hiljadu milijardi) dolara, a do jeseni bi mogao da naraste na čak dva biliona dolara, saopštila je vlada u Vašingtonu.

Na rast deficita je najviše uticala velika potrošnja na ublažavanje posledica recesije u kombinaciji sa naglim padom poreskih prihoda, ali su značajan faktor predstavljali i troškovi ratova u Iraku i Avganistanu, prenele su svetske agencije. Rastući deficit, koji pojačava strahovanja od rasta kamata, inflacije i slabljenja dolara, čini kineske i druge inostrane kupce američkih obveznica nervoznima, tako da bi oni u budućnosti mogli da postanu neskloni finansiranju duga SAD. Američko Ministarstvo finansija je nedavno saopštilo da je u junu zabeležen deficit od 94,3 milijarde dolara, čime je ukupan iznos deficita od početka fiskalne godine u oktobru 2008. porastao na 1,09 biliona dolara.

Vladina potrošnja je sve veća u cilju borbe protiv najgore finansijske krize još od Velike depresije tridesetih godina prošlog veka, kao i velike stope nezaposlenosti od 9,5 odsto u junu. Američki kongres je do sada odobrio pomoć od 700 milijardi dolara za sanaciju posrnulih banaka, proizvođača automobila i drugih sektora, kao i paket stimulativnih mera za spas privrede u vrednosti od 787 milijardi dolara. Ukupan američki dug trenutno iznosi 11,5 biliona dolara ili nešto iznad 80 odsto bruto domaćeg proizvoda. Zbog zabrinutosti za stanje američke privrede, sirova nafta je u ponedeljak na Njujorškoj robnoj berzi u jednom trenutku pojeftinila na najniži nivo u protekla dva meseca od 58,32 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari