Bugarska se protivi određivanju datuma za početak pregovora između Evropske unije i Makedonije, saopštili su juče predsedništvo i bugarska vlada.

„Bugarska će biti među zemljama koje neće biti za određivanje datuma početka pregovora EU i Makedonije na evropskom samitu krajem nedelje u Briselu, piše u saopštenju. Makedonija od 2005. godine ima status kandidata za članstvo u EU, a otvaranje pregovora do sada je blokirala Grčka koja ima spor s tom zemljom o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Bugarski predsednik Rosen Plevneliev i premijer Bojko Borisov, kako se dodaje u saopštenju, podržavaju evropske ambicije Makedonije. Međutim, bugarska podrška „nije bezuslovna i zavisi od ispunjavanja pretpristupnih kriterijuma među kojima prioritetno mesto zauzimaju dobrosusedski odnosi“. Plevneliev je juče u razgovoru sa stranim novinarima zatražio „zaustavljanje antibugarske kampanje u Makedoniji“.

On je izrazio žaljenje zbog nastavka „nacionalističke retorike (u Makedoniji), diskriminatorskog stava prema građanima koji se definišu kao Bugari i zbog prepreka koje postavljaju bugarskim poslovnim ljudima“. Bugarska je prva zemlja koja je priznala Makedoniju kao nezavisnu državu 15. januara 1992. godine. Sofija smatra da Makedonci imaju bugarsko poreklo, a da je njihov jezik dijalekt bugarskog što Skoplje negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari