Kako je u Srbiji „nestalo“ na desetine hiljada Bugara?: Pripadnici bugarske manjine o siromaštvu, EU, državi i suživotu

Ostavite komentar


  1. On misli da ih ima 100000 a upisalo se 10000, trazi pare od drzave I jedne I druge.

  2. Potičem iz Istočne Srbije pa sam prilično upoznat sa situacijom „na terenu“. Migracije, ako se to tako može nazvati, Bugara u Srbiju su nastale izmedju dva Svetska rata, ali i posle Drugog Svetskog rata, prevashodno teritorijalnim promenama izmedju dve zemlje koje su tada bile u ratnim sukobima. Porodice bugarskog porekla su se tako po okončanju ratnih sukoba zatekle na teritoriji Srbije gde žive i dan danas. To su danas peta i šesta generacija Bugara u Srbiji koje su se, s obzirom da njihove porodice žive preko sto godina u Srbiji, prilično asimilirale i stekle osećaj pripadnosti srpskom nacionalnom korpusu. Izuzetak su područja u blizini bugarske granice (Dimitrovgrad, Pirot i Bosilegrad) sa kojih su stanovnici bugarske nacionalnosti zadržali bliske kontakte sa svojom maticom pre svega zbog čestih poseta i odlazaka u Bugarsku, ali i zbog prirodnog koridora koji je omogućavao nesmetano kretanje ljudi što nije slučaj u ostalim pograničnim područjima gde Srbiju i Bugarsku dele masivni planinski venci koje nikada nije bilo lako proći sa obe strane.

  3. Zahvaljujući Carskoj Rusiji, Srpsko pleme Šopi su postali Bugari i do današnjeg dana.

  4. Разлика између наша два народа је скоро никаква, осим та презимена која су се мењала кроз историју Ал вера је скоро иста само што многи имају овај Светосавски обичај а то је Славу. Знамо да је свети Сава боравио и умро у данашњој Бугарској. Сигурно није био тамо на лечење него је био међ СВОЈЕ. Најбоље објашњење о овом нестајању једних у односу на друге је То Шопско Словенско племе које се делом изјашњава ко Срби делом ко Бугари а сад и ко Македонци.

  5. Isti narodi,koji po prirodi stvari treba da zive u jednoj drzavi,ako su vlasti pametne trebalo bi da produbljuju saradnju,koristilo bi i jednima i drugima,ista prica je i sa Severnom Makedonijom,i Crnom Gorom.

  6. Где нестадоше бројни Срби, који су живели све до Софије? Никада им нису дозвољавали да се тако изјашњавају.

  7. Radev jeste pravi predsednik. Vojno lice pilot. Vucic predsednik sa iskustvom nije vec sibicar

  8. Koliko srba živi u Bugarskoj, a koliko ih se izjašnjava kao srbi?? Koliko ih je „nestalo“ od 1947.?

  9. Gde su Srbi u bugarskoj? To je pravo pitanje. Pa kad Bugari odgovore na to pitanje onda može da se priča o Bugari ma u Srbiji

  10. To su pasivni krajevi gde su ziveli i mnogi su se odselili. U mome Trsteniku ih ima dosta sa mnoge sam radio u fabrici. Ovde su nekoliko generacija i ovi mladji neznaju svoj maternji jezik. Ima i mnogo mesovitih brakova pa su se i asimilirali. Izmedju nas i njih nema nikakve razlike jedino mozes po imenu i prezimenu.

  11. Ništa čudno da su nestali Bugari ista stvar sa Crnogorcima od trista hiljada za poslednji dvadeset godina ostalo 30000 hiljada.pa valjda je svima jasno šta je u pitanju.

  12. I ja sam prilično sifuran da je u Bugarskoj živelo oko 300 000 srba pa sada nema nijednog. Gde su nestali i zašto ne smeju da se nacionalno izjasne to vas nije nimalo zabrinulo.

  13. Koliko ja znam jedino Srbi slave slavu . Ogromna većina Bugara u Srbiji slavi slavu . To samo znači da su poreklom Srbi koji da bi spasili živu glavu u ratovima menjali prezime . Sećam se da je drugar u osnovnoj školi promenio prezime , ustvari vratio staro sa Ov na Ić . Na Panteleju u Nišu ih ima dosta i većina slavi Petrovdan kao slavu .

  14. Pitanje,kako je nesralo na desetine hiljade Srba(Šopi) u Bugarskoj???
    Njih niko ne spominje,predstavljaju ih kao Bugare a oni Srbi.Zasti neko ne napise nesto o tim Srbima?!?!?

  15. Ako si siromašan nemaš ekonomsku slobodu koja je preduslov za političku slobodu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.