Tri demonstranta i jedan policajac povređeni su, a 24 osobe je privedeno tokom protesta studenata i pokušaja da se blokira zgrada parlamenta saopštila je juče bugarska policija. Nekoliko stotina studenata pokušalo je u utorak da blokira pristup parlamentu, ali ih je potisnula policija. Uveče su im se pridružili drugi demonstranti pre no što je policija rasturila skup.

Okršaji su izbili uglavnom tokom popodneva i večeri između policije i demonstranata koji traže ostavku premijera Plamena Orešarskog, koji se optužuje za veze sa sumnjivim biznismenima i za korupciju u vrhu države.

Socijalisti i manjinska turska partija MDL, koji podržavaju vladu, optužili su juče u parlamentu konzervativnu partiju Gerb bivšeg premijera Bojka Borisova da stoji iza ovih incidenata i da je među demonstrante ubacila „ekstremiste“. Partija Gerb je, s druge strane, izrazila žaljenje što je vlada pretvorila trg ispred parlamenta u „arenu gladijatora“ i zatražila ostavku vlade, ocenivši da je to jedini razuman potez koji bi mogao da okonča napetosti.

Protesti u Sofiji protiv vlade traju već pet meseci. Poslednjih nekoliko nedelja njima su se priključili studenti, koji optužuju vladu da je korumpirana. Studenti su od ponedeljka blokirali ulaz u rektorat Univerziteta uSofiji, ali su juče dozvolili zaposlenim u administraciji da uđu.

Nastave ni juče nije bilo, a saobraćaj u centru Sofije bio je poremećen zbog velikih mera bezbednosti oko parlamenta. Studenti su protest počeli pre nešto više od dve nedelje, a povod su navodne veze bugarskih vlasti sa sumnjivim biznismenima i korupcija u vrhu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari