Ambasador Bugarske u Jemenu uspeo je juče da pobegne otmičarima u centru glavnog grada Sane, a sultanat Oman je u tom gradu zatvorio privremeno svoju diplomatsku misiju zbog pretećih poruka, navode bezbednosni i diplomatski izvori.

„Naoružana grupa ljudi sa kapuljačama na glavi zaustavila je u subotu vozilo ambasadora Bugarske u centru Sane u nameri da ga kidnapuje. Diplomata je, međutim, uspeo da im pobegne i sakrije se u okolnim radnjama“, rekao je Frans presu neimenovani zvaničnik bezbednosne službe.

Pokušaj otmice ambasadora Borisa Pursova dogodio se u subotu posle podne u jednoj od najprometnijih trgovačkih ulica jemenske prestonice, rekao je jedan drugi izvor. Frans pres navodi da za sada nije moguće dobiti bilo kakve zvanične potvrde o pokušaju otmice bugarskog ambasadora. U ambasadi Bugarske u Sani takođe, nisu želeli da komentarišu incident.

Sana je poslednjih sedmica u velikoj meri pošteđena talasa nasilja koji i dalje potresa Jemen, pre svega na jugu i istoku zemlje gde se infiltrirala teroristička organizacija Al-Kaida u pokušaju da slomi centralnu vlast koristeći prošlogodišnju pobunu protiv režima. Diplomatski izvori navode da je Oman odlučio da privremeno zatvori svoju diplomatsku misiju u Sani, a diplomatsko osoblje je već napustilo Jemen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari