Mitropolit Varne Kiril pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne, javio je danas bugarski državni radio, dodajući da policija istražuje njegovu smrt za koju se pretpostavlja da je bila nasilna. Forenzičari su identifikovali telo, preneo je Itar-tas s.

On je bio privremeni patrijarh, namesnik, od novembra 2012. godine, nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima. Kiril je rođen 8. juna 1954. godine. Inače, nedavno je otkriveno da je mitropolit bio saradnik bugarske službe bezbednosti za vreme komunističkog režima. Da bi prikrio te aktivnosti on je promenio prezime 1999. godine.

 To je potvrdio i njegov bivši sekretar Boris Borisov, koji je rekao da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent je koristio dva pseudonima – Kovačev i Vladislav, prenela je Verska informativna agencija (VIA). Ti navodi odgovaraju i arhivi Državne bezbednosti, navodi VIA i dodaje da se mitropolitov rođeni brat preziva Hristov.

Kao mitropolit Varne više puta se nalazio u centru pažnje javnosti zbog otuđivanja crkvenih nekretnina, nejasnim kontaktima sa biznismenima, sklonosti luksuzu, posebno skupim automobilima.  Nedelju dana nakon smrti patrijarha Maksima, arhijereji su Kirila izabrali za namesnika, koji treba da organizuje izbor sledećeg patrijarha. Njegov izbor su kasnije osporili neki mitropoliti, a jedan od njih, koji je glasao za Kirila, kasnije je povukao svoj glas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari