Bugarski: Narodne vođe nisu garant stabilnosti 1Foto: Wikipedia

U Srbiji još nije sazrela svest da se u modernom svetu demokratske institucije, a ne narodne vođe, garant stabilnosti države i sigurne budućnosti njenih građana, ocenio je za NIN profesor Filološkog fakulteta u penziji Ranko Bugarski.

I dalje se odmerava, u vlasti kao i u opoziciji, da li je bolji Kurta ili Murta umesto da se potkiva konj, koga će jedan ili drugi uzjašiti, ilustrovao je Bugarski.

On smatra i da su se ulični žargon i psovački rečnik odomaćili u javnoj komunikaciji ne zato što je u pitanju nedostatak jezičke ili političke kulture, već je to smišljena politika verbalnog nasilja.

Provladini mediji imaju dvostruku funkciju, da svoje konzumente zaglupljuju kako bi lakše glasali za vlast i da im u kosti ulivaju strah, ne bi li se ponašali kao čopor preplašenih životinja, koji zbija redove iza alfa mužjaka, ocenio je Bugarski.

Mora se priznati da ti mediji, dodao je on, ove funkcije obavljaju veoma uspešno, pa za verno služenje vlastima bivaju nagrađeni, dok su oni drugi, malobrojni, ali i njihovi novinari, izloženi stalnom progonu.

To je slika medijske demokratije u današnjoj Srbiji, rekao je Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari