Povodom uvođenja privremenog organa u opštini Pećinci, u kojem se i pored 37 odsto osvojenih glasova na lokalnim izborima ne nalazi nijedan član DS-a, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međunarodnu saradnju Branislav Bugarski kaže da je „došlo do grubog kršenja demokratske procedure od strane Vlade Srbije i da je sve inspirisano interesima SNS-a“.

– U Pećincima je uvedeno Privremeno veće iako je istog dana održana skupština u novom sastavu. Smisao Zakona o lokalnoj samoupravi je da obezbedi funkcionisanje, a ne da se svakih 15 dana ide na izbore. Prethodna vlada je imala praksu da ukoliko u vakuum periodu dođe do profunkcionisanja lokalnog parlamenta, ona ne uvodi privremeno veće. Mislimo da sa 37 odsto moramo da imamo bar jedno mesto – istakao je Bugarski.

Predsednik Opštinskog odbora DS-a u Pećincima i poslanik u Skupštini Vojvodine Živko Marković kaže da su postojale opstrukcije u održavanju sednice Skupštine Pećinaca.

– Na dve zakazane sednice skupštine nije bilo kvoruma. Tek u trećem pokušaju, kada je jedan naš član pušten iz pritvora, bilo je većine. Prethodno na sedam poziva suda predsednik opštine nije dao izjavu kao svedok u tom slučaju niti je priveden po nalogu suda. Na kraju Apelacioni sud ukinuo je pritvor našem članu i imali smo većinu od 16 poslanika i kvorum u parlamentu – rekao je Marković.

Skupština je održana u 18. novembra, ali je Vlada Republike iste večeri uvela privremeni organ i raspustila parlament. U Privremeno veće ušla su tri člana SNS-a, jedan član SPS-a i jedan član PUPS-a, a na čelu organa nalazi se Sava Čojčić iz SNS-a.

– Najšokantniji je bio sastav tog veća. Vlada mora da vodi o tome računa, jer privremeni organ mora da odslikava stanje u lokalnom parlamentu. PUPS ima jednog odbornika, pa je u organu, SPS ima dva, i oni su tu. Stiče se utisak da se Vlada sprda sa građanima Pećinaca – kazao je on i dodao da je neverovatno da se na čelu privremenog organa nalazi čovek koji je bio predsednik opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari