Deficit visokokvalifikovane radne snage naveo je bugarske firme da počnu da „uvoze“ stručnjake. Od 1. juna Bugarska će obrazovanim strancima nuditi plavi karton, koji je radi privlačenja „mozgova“ ustanovila Evropska unija. Poslodavci naročito priželjkuju stručnjake iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Turske, Moldavije i Hrvatske, objavio je list Standart.


Plava karta, osmišljena po ugledu na čuvenu američku zelenu kartu, omogućiće vlasniku mnogo veće privilegije od radne vize koja je trenutno u upotrebi. Za strance koji odluče da rade u Bugarskoj ona će predstavljati odskočnu dasku za nastavak karijere u drugim zemljama EU, piše list. Takođe, uvođenje ovog dokumenta motivisaće bugarsku omladinu da studira i stiče nove kvalifikacije kako bi se bolje nosila sa konkurencijom iz inostranstva.

– Sve što će strancu koji ne potiče iz EU biti potrebno da dobije plavu kartu jeste uverenje o visokom obrazovanju – naveo je Hristo Simeonov, stručnjak bugarskog Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Međutim, pre no što neka agencija za zapošljavanje u Bugarskoj ponudi posao strancu, moraće da se uveri da za radno mesto nema domaćih zainteresovanih stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari