Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju je u ponovljenom sudskom postupku objavilo oslobađajuću presudu za optužene u predmetu Bukovica. Početkom jula Apelacioni sud Crne Gore dostavio je Višem sudu u Bijelom Polju krivični predmet „Bukovica“ i rješenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu izrečenu 31. decembra 2010 godine.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Bijelom Polju optuženi Radmilo Đuković, Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđe Gogić, Milorad Brković, Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić, oslobođeni su od optužbe zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz čl. 427 Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi sa čl.7 st. 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Nakon objavljene presude u krivičnom predmetu Bukovica, predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju je saopštio da je sud mišljenja da nije dokazano da su optuženi na području MZ Bukovica nehumano postupali prema građanima muslimansko-bošnjačke nacionalnosti, vršili torturu i nasilje nad njima, prouzrokovali im teške patnje i ozbiljno ugrožavali zdravlje i tjelesni integritet, mjerama zastrašivanja stvarali psihozu usljed čega je došlo do iseljavanja stanovništva sa tog područja, već da su kao pripadnici policije i Vojske Jugoslavije obezbjeđivali red, mir i granice kako se ratna dešavanja iz Bosne i Republike Srpske nebi proširila na područje Pljevalja i vršili službene radnje u okviru Zakonom propisanih ovlaštenja.

Iz Udruženja građana Bukovice je saopšteno da je presuda očekivana, obzirom na način kako je vođena od početka. „Glavni razlog je što je što je slučaj Bukovića pokrenut poslije 17 godina, kada većina svjedoka nisu živi, obzirom da je početkom devedesetih prostor Bukovice bio naseljen pretežno staračkim domaćinstvima. Drugi razlog je što optužnicom nisu obuhvaćena lica po komandnoj odgovornosti, a treći razlog je što i ono malo živih svjedoka koji su svjedočili u Višem sudu u Bijelom Polju, obzirom na psihičko i mentalno stanje, većina nije ni bila svjesna gdje se nalazi, a kamo li da objasni o onome što su doživjeli. Od početka je optužnica naopako postavljena, kao da je namjerno tako urađeno, pa se drugačiji ishod nije ni mogao očekivati“, kažu u Udruženju Bukovičana.

Istoričar, akademik Šerbo Rastoder je povodom oslobađajuće presude izjavio da ga ništa ne iznenađuje od crnogorskog sudstva, osim činjenice da niko ne uočava da fingirani procesi koštaju građane. On postavlja pitanje da li crnogorski sudovi namjerno izvode nevine na sud, rugajući se državi koja je „priznala taj zločin činjenicom da je preuzela neke obaveze u Bukovici“. „Oslobađajuće presude postavljaju odgovornost tužilaštva kao urgentno, jer ono očigledno podiže optužnice bez dokaza, što je samo način obesmišljavanja svega, a naročito Crne Gore kao pravne države“, kazao je Rastoder.

I predsjednik crnogorskog Komiteta pravnika za ljudska prava Velija Murić kaže da je ovakva presuda očekivana. Prema njegovom mišljenju, tužilaštvo napravilo brojne propuste koji su limitirali sud. „Nijesu istražene sve okolnosti relevantne za taj događaj jer istraga je faza postupka u kojoj se vrše praktično pripreme za pretres tako da je sud u neku ruku ograničen sadržinom optužnice i on sudi samo za ono što je predmet optužnice“, kaže Murić.

Raseljeno 277, ubijeno šestoro

Prema najnovijem izvještaju Udruženja građana Bukovice, sa prostora Bukovice raseljeno je 95 bošnjačkih porodica sa 277 članova, ubijeno je šest ljudi, zapaljeno više od deset kuća, zapaljena je džamija u selu Planjsko, eksplozivom je porušen kameni minaret u selu Raščići, kidnapovano je i odvedeno u zatvor u Čajniče 11 lica, od kojih je petoro staraca nakon jedan mjesec proveden u zatvoru vraćeno u Pljevlja, a ostali su razmijenjeni u Goraždu. Sve kuće su demolirane, a imovina opljačkana, desetine Bukovičana je pretučeno, a dva lica su izvršila samoubistvo. Do sada je rasvijetljen samo jedan slučaj, ubistvo Džafera Đoga, koji je sud kategorisao kao „obično“ ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari