Odnosi između Finske i Srbije su odlični, međutim, ima prostora za ekspanziju, pogotovo u ekonomskom smislu.

Nivo trgovine i investicija je i dalje relativno nizak u odnosu na potencijal koji bi mogao da ima. Tokom poslednjih nekoliko meseci došlo je do buma finskih investicija u Srbiji. PKC Grupa je nedavno počela proizvodnju kablova za teška vozila u Smederevu, kompanija LUVATA će početi sa proizvodnjom u Sremskoj Mitrovici, Finska investiciona kompanija napravila je važne kapitalne investicije za Don Don pekara, a SISU auto trenutno pregovara da preuzme deo FAP-a u Priboju. U Finskoj se šire priče o Srbiji kao zanimljivoj destinaciji za investiranje – kaže u razgovoru za Danas Peka Orpana, ambasador Finske u Beogradu.

On podseća da je Srbija u januaru započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, te da ih nisu omeli izbori, promena vlasti i poplave. “Mnogi skrining izveštaji, koji predstavljaju prvu fazu pregovora, već su u pripremi, a uslediće jedno po jedno otvaranje poglavlja. Nemam razloga da sumnjam da se Srbija na kraju neće pridružiti EU. Od Srbije zavisi koliko će se brzo to desiti – od političke posvećenosti i kapaciteta administracije i institucija da sprovedu neophodne reforme.”

l Prema vašem mišljenju, da li Zapadni Balkan može da funkcioniše kao što to čine skandinavske zemlje, posebno u ekonomskom smislu?

– Nordijska saradnja sigurno može da bude izvor inspiracije za Zapadni Balkan, ali u ovom trenutku ne bih se usudio da kažem da se taj model može kopirati. Skandinavske zemlje imaju dugu istoriju, još od pedesetih godina prošlog veka, intenzivne i ekstenzivne saradnje sa uspostavljenim institucionalnim strukturama. Mislim da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da pogledaju regionalna iskustva država širom Evrope, te počnu pronalaženje pragmatičnih oblasti za saradnju koja bi donela benefite svima. Posebno bi bilo važno pronaći načine da se stvori zajedničko regionalno tržište sa odgovarajućom infrastrukturom, koje bi investitorima bilo interesantnije od pojedinačnih država regiona.

l Da li je ambasada Finske pomogla Srbiji tokom poplava?

– Celokupno osoblje ambasade doniralo je pomoć, na primer, bebi odeću, ćebad, hranu, vodu, igračke, ali i novac raznim sabirnim centrima Crvenog krsta Srbije. Finska vlada poslala je humanitarnu pomoć, a ponudiće i pomoć tokom rekonstrukcije poplavljenih područja. Finski Crveni krst i Finska crkva prikupile su donacije za žrtve poplava.

l Šta mislite o dešavanjima u Ukrajini?

– Nasilje i nemiri nisu put ka dijalogu, kompromisu i pomirenju u Ukrajini, niti u bilo kojoj drugoj zemlji. Ukrajini sada treba konsolidacija političkog procesa sa novim šefom države kako bi vlada uživala poverenje i podršku građana širom Ukrajine, ne ostavljajući prostora ili tolerancije oružanim grupama da ospore autoritet demokratske države. Ukrajina bi trebalo da nastavi sa političkim reformama. Svrsishodan dijalog Rusije i Ukrajine mora biti uspostavljen.

Dan otvorenih vrata u finskoj ambasadi

“Finska smatra da Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana dele vrednosti na kojima je sazdana EU, poput poštovanja ljudskih prava i slobode kretanja”, rekao je juče finski ambasador u Beogradu Peka Orpana u razgovoru sa studentima FPN koji su posetili ambasadu te zemlje u sklopu Dana otvorenih vrata. Ambasador je upoznao studente sa načinom života, obrazovanjem i ekonomijom Finske, a oni su se interesovali za uslove školovanja i mogućnosti za učenje jezika, prenosi FoNet. Orpana je rekao studentima da su univerziteti u Finskoj otvoreni za međunarodne studente i da se na njima može studirati i na engleskom jeziku. Studenti su obišli zgradu ambasade, koja je sagrađena pre Drugog svetskog rata.

Bele noći u Finskoj, Beograd u Srbiji

Šta biste preporučili srpskim turistima da vide u Finskoj, i obrnuto?

– Srpskim turistima bih preporučio da posete severni deo Finske, Lapland. Netaknuta artička priroda je spektakularna. Leti se uživa u belim noćima uz ponoćno sunce, a zimi severna svetla i sneg obasjavaju tamu. Naravno, Helsinki, naša prestonica, lep je grad na moru i definitivno ga vredi posetiti. Finskim turistima bih preporučio da posete Beograd. Živopisan grad sa mnogo kafića, restorana, aktivnim kulturnim životom i aktivnostima na Adi su idealni za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari