U Zastavi oružju ponovo su se sukobili Sindikat i poslovodstva fabrike, a spor bi trebalo da bude razrešen danas na sednici Upravnog odbora firme, ili krajem sedmice, za kada je najavljen nov izlazak na ulice, najpre kragujevačke, a nedugo potom i beogradske. Sindikat je, podsetimo, prošle nedelje zatražio da direktor firme mr Dragoljub Grujović podnese ostavku, ili da ga UO smeni zbog nezavidne poslovne i finansijske situacije.

U Zastavi oružju ponovo su se sukobili Sindikat i poslovodstva fabrike, a spor bi trebalo da bude razrešen danas na sednici Upravnog odbora firme, ili krajem sedmice, za kada je najavljen nov izlazak na ulice, najpre kragujevačke, a nedugo potom i beogradske. Sindikat je, podsetimo, prošle nedelje zatražio da direktor firme mr Dragoljub Grujović podnese ostavku, ili da ga UO smeni zbog nezavidne poslovne i finansijske situacije. Sindikalci kažu da Grujović mora da ode s kormila fabrike, jer su dugovi Zastava oružja za vreme njegovog direktorskog mandata (dve i po godine) dostigli 2,4 milijarde dinara, a da, s druge strane, nije uspeo da ispuni obećanja vezana za zapošljavanje 2.000 radnika i godišnji prihod od 15 miliona dolara.

GRUJOVIĆ: Koštunica nije ispunio obećanje

I direktor Dragoljub Grujović očekuje da će današnja sednica UO fabrike biti korektna, te da će članovi tog organa upravljanja racionalno proceniti trenutnu situaciju u toj fabrici. O inicijativi za njegovu smenu kaže da taj zahtev, uoči formiranja nove vlade, delom ima i političku pozadinu. – Uprkos svemu, očekujem korektnu sednicu UO na kojoj će biti razmotreni svi aspekti poslovanja, što znači da treba uzeti u obzir i činjenicu da nam je država osujetila ugovoreni izvoz naoružanja u Jermeniju, a da, istovremeno, nije ispunjeno nedavno obećanje premijera Koštunice vezano za državni otkup oružja s fabričkih zaliha, što je i ranije bila praksa kad je svetsko tržište naoružanja i vojne opreme, zbog političkih prilika na domaćem i međunarodnom planu, privremeno zatvoreno za naše proizvode – kaže Grujović, napominjući da su zabrana izvoza u Jermeniju i neispunjeno obećanje o državnom otkupu oružja osnovni uzroci nezavidne poslovne i finansijske situacije u fabrici.

Grujović je reagujući na ovaj zahtev poručio da ostavku neće da podnosi, ocenivši da rukovodstvo Sindikata Zastave oružja pokušava da vodi i poslovnu politiku preduzeća. On je demantovao i navode sindikalaca o prezaduženosti fabrike pošto je, prema njegovim rečima, vrednost fabričkih zaliha

(mahom naoružanja i vojne opreme – prim. Z. R.) veća od dugova za poreze i doprinose državi i neizmirenih obaveza prema dobavljačima repromaterijala. Grujović je takođe ocenio i da je zahtev za njegovu smenu poznati metod sindikalne organizacije Zastave oružja koja je u više navrata dosad koristila neodgovoran odnos države prema fabrici za obračun s poslovodstvom i smenjivanje direktora. – Ja sam pod pritiskom Sindikat, jednom već, i to 1998. godine, podneo ostavku na mesto direktora. Ovoga puta, međutim, ostavku neću da podnosim jer imam obaveze i prema ostalim radnicima fabrike, a ne samo prema rukovodstvu Sindikata – kaže Grujović.
Kako su i Sindikat i direktor Grujović do juče ostali pri svojim stavovima, to će o zahtevu Sindikata, pretočenom u inicijativu predstavnika zaposlenih u Upravnom odboru Zastave oružja za smenu direktora fabrike, danas raspravljati UO. Predsednik Sindikata Zastave oružja Jugoslav Ristić kaže da očekuje da će UO, čiju većinu čine predstavnici države, na današnjoj sednici biti razuman, te da će, uzimajući u obzir aktuelnu poslovnu i finansijsku situaciju u fabrici, doneti odluku o razrešenju Dragoljuba Grujovića s direktorske funkcije. Trenutna situacija u Zastavinoj fabrici oružja, prema njegovim rečima, očajna je. Proizvodnja, zbog dugova dobavljačima repromaterijala, prestaje, isplate zarada zaposlenima sve su neredovnije, te oružari, primerice, još nisu primili ni celu januarsku platu.
– Ni mi u Sindikatu ne sporimo činjenicu da je država, koja je većinski vlasnik, u suštini najveći krivac za trenutnu poslovnu i finansijsku situaciju u fabrici. Ali, činjenica je da ni poslovodstvo ne može da izbegne odgovornost za nezavidno stanje u fabrici. Zbog toga će UO danas morati da razmotri i to da li je fabrika morala da napravi zalihe u vrednosti od oko 10 miliona dolara. Upravni odbor će na današnjoj sednici morati da oceni i da li na kormilu firme može da ostane direktor koji je zadužio fabriku za 2,4 milijarde dinara, koji nije ispunio obećanja iz svog direktorskog programa koja su se odnosila na obezbeđenje posla za svih 2.500 zaposlenih i godišnji prihod preduzeća od 15 miliona dolara – kaže Ristić i naglašava da će radnici, ukoliko UO danas ne smeni Grujovića, već u petak izaći na kragujevačke ulice i pred ovdašnju gradsku Skupštinu, a da će nedugo potom oružari krenuti za Beograd gde će organizovati proteste pred Vladom Srbije.
Grujović takođe zamera rukovodstvu Sindikata što u optužbama protiv njega nije obrazložilo strukturu fabričkih dugova koji se najvećim delom odnose na neizmirene poreze i doprinose državi. – Zastava oružje, kao državna fabrika, ali i kao mnoge druge privredne firme u Srbiji, još dugo neće moći samostalno da posluje bez podrške države. Procenjujemo da će fabrici ta državna podrška biti neophodna do 2010. godine, bez obzira na to ko se nalazio na mestu direktora fabrike. Ta podrška će nam posebno biti potrebna u delu privremenog otkupa oružja posredstvom Jugoimporta SDPR, koje ta firma, kada se steknu uslovi, naknadno proda na svetskom tržištu. Otuda je odnos države prema Zastavi oružju za mene mnogo bitniji od toga da li ću i posle sednice UO ostati na mestu direktora. Ja sam činovnik koga je država postavila na mesto direktora i ako njeni predstavnici u UO procene da treba da budem smenjen to neće biti sporno. Ono što, međutim, svakako treba izbeći jeste kompromitovanje Zastave oružja, fabrike koja proizvodi oružje svetskog kvaliteta, čemu svedoči uspešan plasman naših proizvoda na najvećem i najprobirljivijem svetskom tržištu, onom američkom, i koja ima preko 200 kooperanata u zemlji – naglašava Grujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari