Inicijativa Saveza nezavisnih socijaldemokrata za federalno uređenje BIH odgovor je na neprestane zahtjeve političara iz Federacije BIH koji traže ukidanje Republike Srpske, rekao je poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Miladin Jovičić.
– Ovu inicijativu razmotriće Izvršni i Glavni odbor SNSD, nakon čega će se i u opštinskim odborima vidjeti kakvo je raspoloženje građana o ovom pitanju.

Inicijativa Saveza nezavisnih socijaldemokrata za federalno uređenje BIH odgovor je na neprestane zahtjeve političara iz Federacije BIH koji traže ukidanje Republike Srpske, rekao je poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Miladin Jovičić.
– Ovu inicijativu razmotriće Izvršni i Glavni odbor SNSD, nakon čega će se i u opštinskim odborima vidjeti kakvo je raspoloženje građana o ovom pitanju. Predloženo je da BIH bude uređena kao federalna državna jedinica sa tri federalna dijela, od kojih bi jedan bio RS, što je izazvalo popriličnu buru u javnosti, ali, iako svjesni da ova inicijativa zadire u mnogo toga što je regulisano Dejtonskim sporazumom, mi je podržavamo, rekao je Jovičić.
Predsjednik Stranke za BIH Haris Silajdžić smatra da bi naziv „Republika Srpska, Bošnjačka i Hrvatska“ mogao da zadovolji i interese ostala dva naroda u Republici Srpskoj.
– Oni su u RS jednako konstitutivni kao i Srbi. Ako se mogu naći u simbolima entiteta, zašto ih onda ne bi bilo i u njegovom nazivu, rekao je Silajdžić u izjavi federalnoj štampi.
Komentarišući izjavu predsjednika Vlade RS Milorada Dodika da je njihov sastanak u Vašingtonu nepotreban, Silajdžić je rekao da Dodik daje takve izjave kako bi se „pokušao pozicionirati“ pred susrete u Vašingtonu.
Podsjećanja radi, Dodik je izjavio da je odbio bilo kakvu mogućnost da se razgovara o pitanju naziva Republika Srpska, koje su na dnevni red posljednjih razgovora u Ambasadi SAD u Sarajevu stavili predsjednik Stranke za BIH Haris Silajdžić i američki ambasador Daglas Meklhejni.
Inače, premijer RS Milorad Dodik dobio je poziv da otputuje u SAD, gdje već borave predsjedavajući Predsjedništva BIH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Haris Silajdžić povodom obilježavanja 15. godišnjice prijema BIH u UN. Prema nezvaničnim informacijama poziv predsjedniku Vlade RS Dodiku da otputuje u Vašington u RS je dočekan kao „poziv da se izvrši svojevrstan pritisak kako bi se zbližile dvije različite politike u BIH koje vode Silajdžić i Dodik“.
Ambasador Njemačke u BIH Mihael Šmunk rekao je da je potrebno nastaviti rad na izmjenama Ustava BIH, ali da taj proces mora biti drugačije postavljen od prethodnog pokušaja.
On smatra da domaći političari treba da riješe ovaj reformski proces, a da međunarodni eksperti učestvuju kao savjetodavci.
– Dejtonsko uređenje je bilo prelazno rješenje i instrument za okončanje rata, naglasio je Šmunk i dodao da to nije pogodno za razvoj moderne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari