U Opštinskom sudu u Gornjem Milanovcu juče su saslušani Žarko Pijanović (54) menadžer za zaštitu životne sredine u Industriji boja i lakova „Zvezda-Helios“, kao i Miroslav Lukić (55) i Rodoljub Lukovića (56) bivši radnici ove fabrike, a sada autoprevoznici. Pripadnici policije i Bezbednosno-informativne agencije uhapsili su ovu trojicu prekjuče zbog sumnje da su zagađivali životnu sredinu, saopštila je prethodno Policijska uprava Čačak. Kako se navodi u saopštenju, uhapšen je deo šestočlane grupe koja se tereti za nepropisno skladištenje štetnih materija.

 

Trojica privedenih su osumnjičeni da su zagađivali životnu sredinu veoma opasnim i kancerogenim materijama u dužem vremenskom periodu. Pretpostavlja se da su oni iz ove fabrike iznosili burad i kanistere u kojima je bio otrovni materijal i skladištili ih kod zemljoradnika u selima gružanskog kraja. Svi ovi materijali su bili kancerogeni i otpad se prosipao po njivama, a burad su korišćena za napajanje stoke i zalivanja bašti u slivu reke Gruže, koja se uliva u Gružansko jezero, iz koga Kragujevac dobija vodu.

– Reč je o veoma opasnom otpadu koji je nastao u hemijskim procesima u fabrici. Ovaj otpad nije toliko opasan po ljude u neposrednom kontaktu, ali je kancerogen i izuzetno je opasan ukoliko dospe u zemlju, ili podzemne vode, što se u ovom slučaju desilo – kaže za Danas dr Milan Milutinović, načelnik Eko-toksikološke službe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Prema nezvaničnim informacijama među toksičnim materijama su bili i veoma otrovni cijanidi.

Inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije saopštila je da je 16. februara Opštinskom javnom tužilaštvu Čačak podnela prijavu za privredni prestup, jer preduzeće „Zvezda Helios“ nije skladištilo opasne materije na propisan način. U saopštenju se navodi da je protiv odgovornih u ovom preduzeću još 14. decembra 2007. podneta krivična prijava zbog ispiranja opasnog ambalažnog otpada i ispuštanja otpadnih voda u gradsku kanalizaciju, ali je ona odbijena. Inspekcija je nakon toga podnela prijavu za privredni prestup 12. februara 2008, ali su počinioci bili blago kažnjeni, novčanom kaznom za okrivljeno pravno lice u iznosu od 80.000 dinara, a za okrivljeno odgovorno lice kaznom od 15.000 dinara. S obzirom na blage kazne, a na drugoj strani skupo zbrinjavanje opasnog otpada, Industrija boja i lakova „Zvezda Helios“ i dalje je nastavila nepropisno postupanje sa opasnim otpadom, navodi Inspekcija za zaštitu životne sredine.

Onaj koji treba da štiti – glavni osumnjičeni

Generalni direktor „Zvezde-Helios“ Velimir Radovanović, izjavio je da „nema opravdanja za ljude koji su to učinili“ napominjući da je „najgore što je glavni osumnjičeni bio na mestu menadžera za zaštitu životne sredine“. On je istakao da se čekaju zvanični izveštaji i da će se analizirati svačija odgovornost i pričinjena šteta, posle čega će biti preduzete sve kaznene mere, bez obzira na ti ko je u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari