Nedavna rekonstrukcija Srednje stručne škole u Bijelom Polju nije „spolja gladac a unutra jadac“. Jer, nakon te rekonstrukcije, ova škola lijepo izgleda i spolja i iznutra. Osim redovnih, profesori i učenici sprovode i niz vannastavnih aktivnosti.

U školskoj biblioteci se često organizuju promocije knjiga, kulturno zabavni programi, radionice, seminari, u školskom dvorištu je profesor biologije Dušan Bugarin naumio da napravi botaničku baštu, a prije nekoliko dana učenici i profesori ove škole, sa austrijskim Kultur kontakt centrom iz Podgorice, realizovali su projekat Sajam knjiga u Beogradu. Mnogo utisaka, mnogo doživljaja, mnogo fotografija i kupljenih knjiga, donijeli su iz Beograda.

– Ovo nije bila obična priča i običan odlazak na sajam, kaže profesor Rafet Mulić, koordinator projekta. „Učenici turističkog smjera naše škole su imali zadatak da osmisle maršutu putovanja“, kaže Mulić.

I tu je odigrala glavnu ulogu mašta, povezana sa znanjem stečenim na časovima. Prošetali su se kroz Prijepolje, nadisali se čistog vazduha na Zlataru i Zlatiboru, bili u Užicu, u Čačku posjetili „Cara Lazara“, kafanu koja je osnovana 1883., a sada izgleda kao i 1903. godine. Nakon toga – pravac sajam.

– Lijep doživljaj. Puno štandova, puno ljudi. Izbor knjiga. Fantastično…, kaže učenica Bojana Furtula. Priča kako se oduševila i samim putovanjem do sajma. Kako je bilo dobro i to što je profesora Mulića predložio da svi od kuće ponesu nešto od hrane. A on, lično, spremio je burek, da prste pojedeš.

– Ja sam ponijela kolače, Mejra pitu sirnicu, Marko sedviče, Ivana priganice, Damira kukuruznicu… Bilo je hrane na pretijek, priča Bojana.

A, onda, organizovan je doručak kod Nove Varoši. Postavljeni su stolnjaci na travu, servirana hrana…

– Prvoklasni doručak, kaže profesor Mulić. „Ručali smo u kafani „Car Lazar“ u Čačku, a večerali u Mek Donaldsu u Beogradu, dodaje on.

Prema programu učenika turističkog smjera, nakon obilaska Sajma posjetili su Kalemegdan i Knez Mihajlovu.

Ponosna, profesorica Borka Marić kaže da su učenici sa 100 odsto dopinosa odradili ovu manifestaciju.

– Temeljito su pristupili realizaciji projekta. Iako je ovo bio jedan u nizu projekata koje organizuje naša škola, ovaj je bio specifičan po konceptu. Jer, đacima je omogućio praktičnu primjenu znanja iz oblasti turizma, kaže Marić.

Đacima se, kažu, najviše svidio Sajam, a budući turistički radnici su se upoznali i sa nepoznanicama koje ih čekaju u budućem zanimanju.

– Pored saznanja iz struke i opšte kulture na ovakvim manifestacijama se ostvaruje i jedan jako važan cilj – jačaju se drugarski odnosi i povećava stepen komunikacije i tolerancije na relaciji profesor – učenik, kaže učenica Mejra Hajrović.

Osim učenika i profesora Srednje stručne škole na projektu su sarađivali i NVO „Eko pokret“ i „Bjelopoljski demokratski centar“, čiji predsjednik Zdravko Janjušević kaže da ga je oduševila ozbiljnost mladih ljudi u radu i realizaciji projekta.

– Više je nego interesantno bilo gledati ih i slušati u ulozi turističkih vodiča. Mislim da ova škola radi pravu stvar, da mnogo ulaže u vannastavne – praktične aktivnosti učenika, što već daje rezultate, kaže Janjušević.

Nakon obilaska svih predviđenih destinacija, 38 učenika i osam profesora Srednje stručne škole i tri člana nevladinih organizacija, sjeli su u autobus. Slijedio je povratak u Bijelo Polje i pitanje je li šta ostalo od one hrane koju su ponijeli.

– Kako da ne, rekao je neko.

A onda se zaorila pjesma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari