Američki predsednik Džordž Buš apelovao je juče na Saudijsku Arabiju da izvrši pritisak na ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju tog energenta i uzmu u obzir činjenicu da visoke cene ostavljaju negativne posledice po američku ekonomiju.

Američki predsednik Džordž Buš apelovao je juče na Saudijsku Arabiju da izvrši pritisak na ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju tog energenta i uzmu u obzir činjenicu da visoke cene ostavljaju negativne posledice po američku ekonomiju. „Visoke cene nafte predstavljaju opterećenje za našu ekonomiju“, kazao je on uoči razgovora s grupom saudijskih biznismena u Rijadu.
Cene nafte nedavno su dostigle cifru od 100 dolara po barelu, dok je cena benzina u SAD dostigla 30 dolara po galonu. To je uticalo na povećanje troškova života i oslabilo kupovnu moć Amerikanaca. Saudijska Arabija ima najveće naftne rezerve u svetu i predstavlja najvažnijeg člana OPEC, budući da ostale članice OPEC neretko slede stavove Saudijaca u raspravama oko toga da li treba povećati proizvodnju nafte kako bi se smanjio pritisak na cene tog energenta.

SAD planiraju prodaju savremenih projektila Rijadu

Vašington – Administracija američkog predsednika Džordža Buša obavestila je Kongres o nameri da vlastima u Rijadu proda najsavremenije laserski vođene projektile, u cilju jačanja saradnje dveju država i odbrane od eventualnih napada Irana. Takva najava podudarila se s Bušovom posetom toj zalivskoj državi. Vrednost trgovinskog sporazuma iznosi 123 miliona dolara. Analitičari procenjuju da će Kongres dati zeleno svetlo takvoj inicijativi, budući da se Saudijska Arabija smatra glavnim saveznikom Vašingtona u borbi protiv terorizma.

Američki predsednik je prilikom razgovora sa saudijskim biznismenima od kojih se većina školovala u SAD istakao da mu je čast što su takvi stručnjaci izabrali baš njegovu zemlju za sticanje obrazovanja. „Jedna od mojih najvećih bojazni bila je da će posle 11. septembra 2001. vizni sistem SAD biti pooštren do te mere da ćemo propustiti priliku da pokažemo mladima i starima iz zalivskih zemalja na čemu se temelji naš sistem“, kazao je on.
Jedna od tema razgovora američke delegacije i vlasti iz Rijada bila je i situacija u Iranu. Buš je istakao da se ne sme ponoviti incident od 6. januara kada je posada iranskih patrolnih čamaca navodno pretila američkim mornarima u Persijskom zalivu da će im eksplozivom razneti brodove. „Ukoliko Iranci napadnu američke brodove, suočiće se s ozbiljnim posledicama“, upozorio je on. Buš je, takođe, kazao da je neophodno da Saudijska Arabija podrži mirovna nastojanja Izraelaca i Palestinaca. „Uveren sam da arapske zemlje žele da se konačno okončaju višedecenijski sukobi na području Bliskog istoka i stvori nezavisna palestinska država“, izjavio je on. Kasnije istog dana Buš je posetio palatu Al Muraba, jedno od zdanja saudijskog kralja Abdulaha i Nacionalni muzej, gde je imao priliku da pogleda primerak svete islamske knjige Kurana optočen zlatom i tirkizom. Prethodnog dana saudijski monarh poklonio je američkom predsedniku medaljon izrađen od zlata i dragog kamenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari