Američki predsednik Džordž Buš i Elizabeta Druga nazdravili su anglo-američkom prijateljstvu na večeri koja je priređena u ponedeljak uveče u Beloj kući u čast britanske kraljice. Samo 132 gostiju bilo je na večeri s kraljicom i princem Filipom koji su juče završili šestodnevnu posetu SAD.

Američki predsednik Džordž Buš i Elizabeta Druga nazdravili su anglo-američkom prijateljstvu na večeri koja je priređena u ponedeljak uveče u Beloj kući u čast britanske kraljice. Samo 132 gostiju bilo je na večeri s kraljicom i princem Filipom koji su juče završili šestodnevnu posetu SAD. U zdravici pre večere američki predsednik je pozdravio američko-britansko savezništvo kao snagu za „zajedničko dobro“.
„Zajedno podržavamo mlade demokratije u Iraku i Avganistanu. Zajedno se suočavamo s globalnim izazovima kao što su siromaštvo, bolest i terorizam“, rekao je Buš. „Uvereni smo da će anglo-američko prijateljstvo trajati još vekovima“, poručio je američki predsednik. Kraljica Elizabeta Druga rekla je da današnji lideri mogu da uče od političara kao što su bili Vinston Čerčil i Frenklin Ruzvelt. Svet je suočen s problemima kao što su klimatske promene ili siromaštvo, rekla je kraljica, ističući da u rešavanju tih pitanja Velika Britanija „zajedno s prijateljima u Evropi i izvan nje može da uči od inspiracije i vizije prethodnih državnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari