Predsednik SAD Džordž Buš doputovao je juče u dvodnevnu posetu Velikoj Britaniji, čime će okončati svoju poslednju evropsku turneju pre povlačenja s predsedničke funkcije. Pošto se sastao s kraljicom Elizabetom II, američki lider je večerao s britanskim premijerom Gordonom Braunom.

Predsednik SAD Džordž Buš doputovao je juče u dvodnevnu posetu Velikoj Britaniji, čime će okončati svoju poslednju evropsku turneju pre povlačenja s predsedničke funkcije. Pošto se sastao s kraljicom Elizabetom II, američki lider je večerao s britanskim premijerom Gordonom Braunom. Tokom posete Buš je poveo razgovor o koordinaciji zajedničke strategije SAD i Britanije u Iraku. On je istakao da Vašington i London žele da povuku trupe iz Iraka, ali da to zavisi od „ostvarenog uspeha“ a ne od „određenog rasporeda“.
Njegovi komentari usledili su nakon izveštaja u kojima se navodi da postoji mogućnost da bi se preostalih 4.500 britanskih vojnika iz Iraka moglo povući do kraja godine. Međutim, Ministarstvo odbrane je saopštilo da odluka o povlačenju trupa nije doneta. Iz Dauning Strita, središta vlade, saopšteno je da se slažu sa SAD.
Ranije u toku dana američki predsednik je posetio Pariz. Na konferenciji za štampu Buš i njegov francuski kolega Nikola Sarkozi istakli su da njihove zemlje imaju čvrste veze. Poseta američkog predsednika SAD Francuskoj smatra se znakom daljeg otopljavanja odnosa između Pariza i Vašingtona nakon prethodnih tenzija između dve države zbog situacije u Iraku.
Buš je, takođe, uputio komplimente svom francuskom kolegi, koga francuski mediji često pominju kao „Sarkozi Amerikanac“. „On je zanimljiv čovek“, rekao je Buš. „Pun je energije i mudrosti. Kad god se sastanem s njim vodimo veoma ozbiljne i značajne razgovore“. Američki predsednik je, takođe, uputio svom francuskom kolegi kompliment da ima dobar ukus za žene. On je pohvalio prvu francusku damu Karlu Bruni, opisujući je kao „veoma pametnu, sposobnu ženu“. „Shvatam zašto ste je oženili“, rekao je Buš Sarkoziju. Oslovljavajući francuskog kolegu po imenu američki predsednik je podsetio da „je prvi prijatelj Amerike bila Francuska“ kada joj je pomogla da stekne nezavisnost od Britanije. Sarkozi je, s druge strane, izjavio da topli odnosi između dve države traju već 200 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari