Većinske demokrate u Senatu američkog Kongresa planiraju da održe glasanje o nepoverenju generalnom tužiocu Albertu Gonzalesu, primoravajući svoje republikanske kolege da se izjasne da li bi Gonzales trebalo i dalje da ostane na svojoj funkciji. Niko se ne usuđuje da predvidi da li će Gonzales preživeti glasanje o nepoverenju u Senatu.

Većinske demokrate u Senatu američkog Kongresa planiraju da održe glasanje o nepoverenju generalnom tužiocu Albertu Gonzalesu, primoravajući svoje republikanske kolege da se izjasne da li bi Gonzales trebalo i dalje da ostane na svojoj funkciji. Niko se ne usuđuje da predvidi da li će Gonzales preživeti glasanje o nepoverenju u Senatu. Veruje se da će većina republikanaca glasati protiv predloga demokrata i odbaciti proces kao pokušaj pravljenja smicalica na račun predsednika Džordža Buša.
Buš je izjavio da će podržati Gonzalesa, svog dugogodišnjeg prijatelja i pravnog savetnika. „Oni mogu glasati o nepoverenju Gonzalesu, ali to neće odrediti ko će služiti u mojoj vladi“, izjavio je Buš. „Ovaj proces koji traje već duže vremena je čisto politički proces“.
Republikanci, koji će većinom verovatno glasati protiv uskraćivanja poverenja, ocenjuju da je cela stvar organizovana kao manevar da se predsednik Džordž Buše dovede u nepriliku. Demokrate su rekli da bi i republikanci trebalo da glasaju za njihovu rezoluciju, budući da su mnogi od njih javno izjavili da su izgubili poverenje u Gonsalesa. I pre otpuštanja osam tužilaca republikanci i demokrate iznosili su ocene da je došlo do zloupotrebe antiterorističkih zakona, kao i da su tradicionalno nezavisne službe za sprovođenje zakona previše bliske Beloj kući.
„Ako bi svi senatori koji su zaista izgubili poverenje u državnog tužioca Gonzalesa glasali prema svojoj savesti, ovo glasanje bi bilo jednoglasno“, rekao je jedan od autora rezolucije, senator Čarls Šumer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari