Američki predsednik Džordž Buš zamolio je za još strpljenja u govoru povodom četvrte godišnjice invazije u Iraku i upozorio „da ih ne pakuju i teraju kući pre vremena“.
Bušov kratki govor usledio je u trenutku pojačanih tenzija s demokratima koji kontrolišu Kongres povodom ustavne ravnoteže moći tokom rata.

Američki predsednik Džordž Buš zamolio je za još strpljenja u govoru povodom četvrte godišnjice invazije u Iraku i upozorio „da ih ne pakuju i teraju kući pre vremena“.
Bušov kratki govor usledio je u trenutku pojačanih tenzija s demokratima koji kontrolišu Kongres povodom ustavne ravnoteže moći tokom rata. Predstavnički dom trebalo bi danas da glasa o paketu mera koje bi zahtevale povlačenje američkih borbenih trupa iz Iraka naredne godine.
Bušov govor na dan godišnjice rata u Iraku, ispod portreta Teodora Ruzvelta, istakao je velike promene u tonu, do sada žestokih govora. Buš juče nije spominjao demokratiju, već regionalne efekte rata, uz opreznost da „ukoliko se američke snage povuku iz Bagdada pre nego što tamo bude uspostavljena bezbednost, zarazno nasilje moglo bi da obuhvati celu zemlju i na kraju bi moglo da obuzme i čitav region“.

Fumio Kjuma: Invazija na Irak bila greška

Tokio – Japanski ministar odbrane Fumio Kjuma oštro je juče kritikovan jer je američku invaziju u Iraku nazvao „greškom“. Kjuma je izjavio da bi voleo da poseti ratom podeljenu zemlju pre nego što Tokio odluči da li će proširiti svoju vazduhoplovnu misiju u Iraku. Kjumini komentari usledili su u trenutku pojačanih kritika u Japanu, savezniku američke koalicije u Iraku. Japan je uputio neborbene kopnene trupe na jug Iraka za dve godine, dok trenutno pokreće vazduhoplovnu misiju u regionu koja bi trebalo da bude okončana do 31. jula.

U Japanu su već uveliko počele debate povodom toga da li Tokio treba da nastavi svoju misiju u Iraku. Japanski ministar je još u januaru u Vašingtonu ljutito nazvao američku invaziju na Irak greškom jer je bila zasnovana na pogrešnim pretpostavkama da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje.

Iako Japan do sada nije imao žrtava u Iraku, osećanja javnosti povodom konflikta su na visokom nivou, naročito imajući u vidu pacifički ustav zemlje koji zabranjuje korišćenje sile u rešavanju međunarodnih problema.

Tokio je verni američki saveznik u Aziji i prvobitno je podržao rat u Iraku. Ali, sve se više pojavlju znaci promena tog stava, što pokazuje protest stotina hiljada Japanaca tokom proteklog vikenda uoči četvrte godišnjice invazije na Irak. U međuvremenu, japanski Komitet za odbranu odobrio je proširenje misije za još dve godine. Premijer Šinzo Abe izjavio je da podržava proširenje misije, za šta je još potrebno odobrenje Kabineta i parlamenta. „Moramo preuzeti sopstvenu odgovornost u rekonstrukciji Iraka“, izjavio je Abe. Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je da „iračka vlada izražava svoju zahvalnost japanskoj vladi zbog napora te zemlje na različitim poljima u Iraku“. AP

Buš je juče iskoristio priliku da kaže da je u odgovornosti Kongresa da podrži trupe koje su već u Iraku i da on sam ima ovlašćenje da donese odluku o strategiji i rasporedu za dodatne, ili povlačenju trupa. „Posle četiri godine neuspeha u Iraku predsednik i dalje govori da treba uraditi isto“, izjavio je senator Heri Rid iz Nevade, lider većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari