Uprkos prvobitnim navodima da želi da zatvori američki zatvorski centar Gvantanamo na Kubi, američki predsednik Džordž Buš ipak je rešio da to ne učini, čak nikada nije ni razmatrao predloge pokrenute u Stejt dipartmentu i Pentagonu koji navode opcije za transfer zatvorenika, tvrde visoki zvaničnici Bušove administracije.

Visoki savetnici američkog predsednika održali su niz sastanaka u Beloj kući ovoga leta nakon odluke Vrhovnog suda u junu, da 250 zatvorenika iz Gvantanama imaju pravo žalbe, a koja baca sumnju na budućnost američkog zatvorskog centra. Buš je ipak na kraju usvojio stavove svojih najkonzervativnijih savetnika da bi zatvaranje Gvantanama bio isuviše pravni i politički rizičan potez, sada ili u bliskoj budućnosti.

Zatvaranje Gvantanama verovatno bi značilo odustajanje od tužbe protiv nekih zatvorenika, i predstavljalo bi rizik za oslobađanje drugih koji se smatraju pretnjom za SAD i njene saveznike, tvrde protivnici ideje o zatvaranju Gvantanama. Oni drugi tvrde da bi naredni predsednik mogao da razmotri tu odluku nakon uvida u tajna dokumenta Bušove administracije. „Novi predsednik će gutati zubima i udarati glavom o zid kada uvidi koliko je komplikovana realizacija odluke o zatvaranju Gvantanama“, kažu ovi zvaničnici.

Administracija navodi da će Gvantanamo ostati otvoren ne samo za Bušova mandata koji ističe u januaru 2009. veći posle tog perioda, bar kao mesto vojnog tribunala za suđenje osumnjičenima za terorizam.

Tako će efekte Bušove odluke da ne zatvara Gvantanamo, koji je postao simbol borbe administracije protiv terorizma, osetiti naredni predsednik SAD, kao još jedno sporno spoljnopolitičko nasleđe. Oba predsednička kandidata, republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama, pozvali su na zatvaranje Gvantanama, što je oprečno s Bušovim stavom.

Zvaničnici administracije kažu da su čak i ministar odbrane Robert Gejts i državni sekretar Kondolisa Rajs, oštri zagovornici zatvaranja Gvantanama, prećutno prihvatili argumente konzervativnih Bušovih savetnika, uključujući i potpredsednika Dika Čejnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari