Nakon posete Iraku, predsednik SAD DžordžBuš je doputovao u Avganistan gde je razgovarao sa američkim vojnicima i marincima u hangaru u vazduhoplovnoj bazi Bagram. Više od hiljadu članova vojnog osoblja okupilo se pred zoru u mraku i na hladnoći. Buša su vojnici pozdravili glasnim uzvicima. „Avganistan je znatno drugačija zemlja u odnosu na prethodnih osam godina“, rekao je američki lider, „Pravimo napretke koji daju nadu“.

Nakon vesti o incidentu koji se dogodio u Bagdadu, kada je jedan irački novinar bacio cipelu na Buša, što se u iračkoj kulturi smatra velikom uvredom, avganistanski novinari su se okupili u predsedničkoj palati u Kabulu uoči konferencije predsednika SAD i njegovog avganistanskog kolege Hamida Karzajia. Neki od njih huškali su u šali jednog televizijskog reportera među njima da izuje cipelu i njome gađa Buša čim on stigne, ali on to nije učinio.

Zamenik Karzajievog portparola Sajmak Hervaj rekao je avganistanskim novinarima da moraju da oslovljavaju Buša sa „Vaša ekselencijo“, što je titula koja nije uobičajena u obraćanju američkim predsednicima. Neki su poslušali taj zahtev, dok ostali nisu. Nakon toga, Buš je helikopterom doputovao u Kabul gde se sastao s Karzajiem. Tom prilikom je rekao avganistanskom lideru: „Možete da računate na SAD. Kao što ste mogli da se oslanjate na ovu administraciju, moći ćete da se oslanjate i na novu“.

Mešovite reakcije na Bušovu posetu obema zemljama ukazale su na neizvesne situacije koje Buš za sobom ostavlja u regionu. Ovo je bilo poslednje Bušovo putovanje u ratne zone pre nego što Barak Obama, novoizabrani šef države, zvanično stupi na funkciju 20. januara, a koji je obećao da će povući sve vojnike iz Iraka dok god se američki komandanti slažu da to povlačenje neće ugroziti američko vojno osoblje i bezbednost Avganistana. Nije poznato šta će biti sa Irakom kada se vojnici SAD budu povukli. Buš je u jučerašnjim jutarnjim časovima otputovao u Vašington.

 

Skupovi podrške novinaru koji je gađao lidera SAD

Bagdad – Hiljade Iračana izašlo je juče na ulice i zahtevalo oslobađanje novinara koji je bacio cipele na predsednika SAD Džordža Buša, pošto su Arapi širom Bliskog istoka klicali novinaru nazivajući ga herojem, a njegov uvredljiv gest procenili kao prikladnu poruku za nepopularnog američkog lidera. Muntadhara al Zejdija, koga je šiitska milicija kidnapovala protekle godine, držale su juče u pritvoru iračke snage bezbednosti koje su ga ispitivale da li mu je neko platio da gađa Buša cipelama prethodnog dana, saopštio je jedan irački zvaničnik. U šiitskom predgrađu Bagdada Sadr Sitiju, hiljade pristalica šiitskog sveštenika Muktade al Sadra palilo je američku zastavu u znak protesta protiv Buša, zahtevajući oslobađanje Al Zeidija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari