Američki predsednik Džordž Buš saopštio je juče da će SAD do kraja godine organizovati međunarodnu konferenciju u cilju rešenja svih nerešenih pitanja povodom izraelsko-palestinskog konflikta. Ambiciozna konferencija okupiće na jednom mestu Izraelce, Palestince i arapske vlade, a mesto održavanja konferencije još nije objavljeno.

Američki predsednik Džordž Buš saopštio je juče da će SAD do kraja godine organizovati međunarodnu konferenciju u cilju rešenja svih nerešenih pitanja povodom izraelsko-palestinskog konflikta. Ambiciozna konferencija okupiće na jednom mestu Izraelce, Palestince i arapske vlade, a mesto održavanja konferencije još nije objavljeno. Glavnu ulogu odigraće kvartet za Bliski istok, sa specijalnim posrednikom Tonijem Blerom na čelu i predstavnicima iz SAD, UN, Rusije i EU.
Saopštenje predsednika Buša usledilo je samo nekoliko dana pre nego što će Bler prisustvovati svom prvom sastanku s kvartetom.
Bušova najnovija intervencija 18 meseci pre isteka mandata usledila je u zloslutnom trenutku kada su Palestinci podeljeni između Zapadne obale koju kontroliše Fatah i Gaze koja je pod kontrolom Hamasa. Sadašnji trenutak Buš je nazvao „jasnim momentom za sve Palestince. Sada dolaze trenuci izbora“. Ohrabrujući ih da izaberu Fatah pre nego Hamas, Buš je obećao Palestincima da će povećati pomoć lideru Fataha i palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, kao i da će odvojeno sazvati konferenciju na kojoj će prisustvovati Saudijska Arabija, Egipat i Jordan.
Portparol Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri nazvao je Bušove predloge „novim krstaškim ratom Buša protiv palestinskog naroda“ i apelovao na arapski svet da se suoče s tim. Predsednik je predložio pregovore o budućnosti Jerusalima koje žele i Izraelci i Palestinci i, naravno, nerešeno pitanje 3.5 miliona palestinskih izbeglica. Granica između Izraela i Zapadne obale bila bi rešena kroz uzajamni sporazum.
Portparol izraelskog ministra inostranih poslova Mark Regev pozdravio je Bušov poziv za stvaranje palestinske države: „Želimo da palestinski narod razume da putem pregovora i dijaloga oni mogu da ostvare svoje nacionalne težnje, dok terorizmom i nasiljem jedino mogu da donesu smrt i uništenje“.
Palestinski pregovarač Saeb Erekat pozdravio je Bušovu inicijativu da se konačno privede kraj igri – Jerusalim, granice i izbeglice. Ali još je pod znakom pitanja kako SAD nameravaju da uspostave kredibilitet i integritet za mirovni proces, za narod u regionu, za Palestince i Izraelce koji moraju početi da sprovode reči u dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari