Bušova administracija saopštila je da oslobađanje 15 britanskih marinaca i mornara koje su Iranci držali u zarobljeništvu dve nedelje nije prilika za promenu odnosa prema Teheranu i zatražio je od američkih saveznika da svoju pažnju ponovo usmere na sprovođenje novih sankcija protiv Irana.

Bušova administracija saopštila je da oslobađanje 15 britanskih marinaca i mornara koje su Iranci držali u zarobljeništvu dve nedelje nije prilika za promenu odnosa prema Teheranu i zatražio je od američkih saveznika da svoju pažnju ponovo usmere na sprovođenje novih sankcija protiv Irana. U javnim izjavama i intervjuima zvaničnika Bele kuće i Stejt diparmenta kaže se da se ne vide nikakavi nagoveštaji da oslobađanje znači i promenu stava iranskog rukovodstva, niti se u tome vidi više spremnosti da se razmotri obustavljanje obogaćivanja urana – glavni zahtev za koji je predsednik Buš rekao da mora biti ispnjen da bi Amerika prihvatila da razgovara za Iranom.
Predsednik Buš razgovarao je u međuvremenu sa bitanskim premijerom Tonijem Blerom, ali Bela kuća nije saopštila detalje razgovora. I Bela kuća i Bler ponovili su svoje insistiranje da Iran mora da ispuni zahteve Saveta bezbednosti UN povodom nuklearnog pitanja i da prestane da podržava napade u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari