Američki predsednik Džordž Buš, koji je gotovo četiri godine imao odrešene ruke povodom donošenja odluka vezanih za rat u Iraku, od danas će se suočavati s nizom izazova koje odredi novooformljeni demokratski Kongres. Očekuje se da će Buš već tokom sledeće nedelje obelodaniti svoju novu strategiju za rat u Iraku.

Američki predsednik Džordž Buš, koji je gotovo četiri godine imao odrešene ruke povodom donošenja odluka vezanih za rat u Iraku, od danas će se suočavati s nizom izazova koje odredi novooformljeni demokratski Kongres. Očekuje se da će Buš već tokom sledeće nedelje obelodaniti svoju novu strategiju za rat u Iraku. Postoje spekulacije da on planira da učvrsti prisustvo američkih trupa u Iraku time što će obezbediti novih 30.000 vojnika. Očekuje se da će „talas“ novih vojnih snaga i zahtev Bele kuće za dodatnih 100 milijardi američkih dolara za ratne troškove tokom ove godine izazvati neslaganje Kongresa koji je prethodno podržavao strategiju za Irak.
Demokrata Nensi Pelosi, koja će danas položiti zakletvu na funkciju novog predsedavajućeg Kongresom, objavila je svoju rešenost da progura nekoliko delova zakona tokom prvih 100 sati zasedanja Kongresa. U okviru njenog programa rada nalaze se pitanja koja su predstavljala anatemu za Bušovu Belu kuću, kao što su povećanje minimalne plate federalnim zvaničnicima i finansiranje istraživanja matičnih ćelija iz federalnog budžeta.
Tokom prvih nekoliko nedelja, od kongresa bi moglo da bude zatraženo da podrži predlog Bele kuće koji bi Pentagonu omogućio da ukine sadašnja ograničenja koja se odnose na regrutovanje vojnika Nacionalne garde i rezervista, kako bi oni mogli da budu poslati u Irak. „Sada će mu biti mnogo teže. Biće okružen ljudima koji su mnogo agresivniji povodom nadgledanja njegovih postupaka“, rekao je demokratski analitičar Džad Legjum iz Centra za američki progres.
Predsednik Buš bi se mogao suočiti i sa sve oštrijim kritikama republikanaca. Više od 12 republikanskih senatora protive se ideji o privremenom povećanju američkih trupa u Iraku, saopštio je konzervativni kolumnista Robert Novak. On je citirao umerenog republikanskog senatora Čaka Hagela, koji je rekao: „Ovo je kao Alisa u zemlji čuda. Ja se u potpunosti protivim slanju dodatnih američkih trupa u Irak. To je ludost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari