Američki predsednik Džordž Buš izjavio je juče da se nada da će ubediti Putina da njihova rasprava povodom američkog raketnog štita nije pitanje o kojem bi trebalo „javno raspravljati“. Buš je izjavio će „gledati unapred“ tokom razgovora s Putinom i da se nada da će njihovi razgovoriti ublažiti ruske strahove, ukazujući da raketni štit ima za cilj odbranu od iranskih nuklearnih raketa, a ne odbranu od Rusije.

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je juče da se nada da će ubediti Putina da njihova rasprava povodom američkog raketnog štita nije pitanje o kojem bi trebalo „javno raspravljati“. Buš je izjavio će „gledati unapred“ tokom razgovora s Putinom i da se nada da će njihovi razgovoriti ublažiti ruske strahove, ukazujući da raketni štit ima za cilj odbranu od iranskih nuklearnih raketa, a ne odbranu od Rusije. „Raketni sistem odbrane ne može zaustaviti režime kao što je Rusija“, izjavio je Buš i dodao da će ubediti Putina da su cilj raketnog štita nasilni režimi. „Ponoviću predlog koji sam već izneo: Pošaljite vaše generale u SAD, pošaljite vaše zvaničnike u SAD i nadajmo se da će oni razjasniti stvari“.
Moskva je, međutim, odbacila Bušove razloge kao „nedovoljno“ objašnjenje. Portparol Putina Dmitri Peskov izjavio je da je „Rusija poslednja zemlja na ovom svetu koja razmišlja o sukobu ili početku drugog hladnog rata“.
Putin će narednog meseca biti prvi svetski lider koji će u vreme Bušovog mandata biti gost na imanju američkog predsednika u američkoj državi Mejn.
Na listi se nalazi i druge teme neslaganja između Buša i Putina, naročito nezadovoljstvo Rusije američkom podrškom nezavisnosti Kosova. Rusija je, kako se čini, besna i zbog američkog mešanja u njene poslove, kao i njene tradicionalne sfere uticaja. „Dnevni red je veoma dugačak. Mislim da postoje mnoge oblasti u kojima SAD i Rusija sarađuju“, izjavio je Stefan Hedli, Bušov savetnik za nacionalnu bezbednost. „Oni će takođe razgovarati o pitanjima o kojima SAD i Rusija još nisu razgovarale oči u oči“.
Rusija je izbacila sličan projekat. Oni su saopštili da je otvoreno neprijateljstvo bilo deo konstruktivnih odnosa. „Ovaj samit nije samit o neslaganjima između Rusije o ostalih članica G8“, izjavio je Dmitri Peskov, portparol Kremlja, i dodao da se nada „da će doći do otvorenih i iskrenih razmena stavova“ između Buša i Putina. Peskov je obećao „neugodne posledice“ ukoliko raketni štitovi budu raspoređeni i dodao da veze SAD – Rusija „nisu ograničene samo neslaganjima“.
Bler će se danas takođe sastati s Putinom. Odnosi Britanije i Rusije poremećeni su posle smrti bivšeg sovjetskog agenta Aleksandra Litvinjenka i zahteva Londona da Moskva izruči Andreja Lugovoja koji je prema njima glavno osumnjičeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari