Diplomate su juče oštro kritikovale američkog predsednika Džordža Buša da pokušava da izbaci s koloseka inicijativu UN o klimatskim promenama jer je organizovao sopstvenu konferenciju koja je juče počela u Vašingtonu. Jedan evropski diplomata opisao je da će američki sastanak imati štetne posledice po konferenciju UN planiranu za decembar u Baliju.

Diplomate su juče oštro kritikovale američkog predsednika Džordža Buša da pokušava da izbaci s koloseka inicijativu UN o klimatskim promenama jer je organizovao sopstvenu konferenciju koja je juče počela u Vašingtonu. Jedan evropski diplomata opisao je da će američki sastanak imati štetne posledice po konferenciju UN planiranu za decembar u Baliju. Drugi zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da je američka konferencija prosto samo način da se odstupi od pritiska drugih svetskih lidera koji su na ovogodišnjem samitu G8 tražili od SAD da napravi ustupke kada je reč o globalnom zagrevanju.
Oni su ukazali da će Buš naglasiti potrebu da se napravi tehnološki napredak koji može da pomogne u borbi protiv klimatskih promena, ali će odbaciti prinudno smanjenje emisije štetnih gasova. Britanska vlada deli frustracije s drugim evropskim vladama da Bušova administracija mora hitno da deluje. Britanska ocena Bušove konferencije može se videti i po tome da tu zemlju predstavlja Fil Volas, niži ministar za životnu sredinu.
Buš je pozvao 15 zemalja, plus sve članice EU. Među visokim predstavnicima je nemački ministar za životnu sredinu Sigmar Gabriel. On je juče rekao da ne očekuje pomak od SAD ili drugih država na konferenciji. „Niko ne može očekivati konkretne rezultate“.
Jedan od učesnika izjavio je da konferencija odražava „težak udarac“ na deo Bušove administracije u cilju potkopavanja UN. Drugi, pak, kažu da je konferencija usredsređena na domaću politiku i da Buš traži publiku da pokaže da čini nešto za klimatske promene, a u stvari ništa ne čini.
Postoje kritike ove konferencije i unutar SAD. Filip Klap, predsednik američke nacionalne kuće za životnu sredinu, opisao je konferenciju kao „sporednu stvar, a ne kao proces koji će dovesti do nečega“.
Evropske diplomate kažu da su u poslednjih nekoliko meseci uočili promene u Bušovoj administraciji, premda ne i neophodne, da Buš prihvata činjenicu da su ljudi odgovorni za klimatske promene. Ali oni dodaju da to neće promeniti stav i otpor prema prinudnim ograničenjima emisije ili oslanjanje na fosilna goriva.
Koni Hedegard, danski ministar za životnu sredinu, koja prisustvuje konferenciji, rekla je članovima Kongresa da su ona i drugi evropski lideri „nestrpljivi“. „Neophodna nam je podrška Kine, Indije i drugih industrijskih zemalja koje ništa neće da učine ukoliko se SAD ne pomere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari