Američki predsednik Džordž Buš primio je sinoć, po srednjeevropskom vremenu, u Beloj kući predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija. To je prvi susret Buša sa najvišim zvaničnicima Kosova nakon proglašenja nezavisnosti te pokrajine.

Američki predsednik Džordž Buš primio je sinoć, po srednjeevropskom vremenu, u Beloj kući predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija. To je prvi susret Buša sa najvišim zvaničnicima Kosova nakon proglašenja nezavisnosti te pokrajine. Kako je saopšteno u Vašingtonu, američki predsednik će izraziti snažnu podršku njegove zemlje naporima vlade Kosova na stvaranju demokratske, multietničke države, čije će institucije služiti svim građanima Kosova. Prethodno, 18. jula, Sejdiua, Tačija i Hisenija primili su američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i ministar odbrane Robert Gejts.
Fatmir Sejdiu je na konferenciji za novinare, pre razgovora s Bušom, ocenio da ovaj susret predstavlja najviši izraz podrške Kosovu i njenim građanima. Sejdiu je naveo da će glavna tema razgovora sa Bušom biti jačanje međusobnih odnosa i nastavak američke podrške procesu priznavanja nezavisnosti Kosova. Hašim Tači je istakao da je poseta potvrda uspeha koji je postignut na Kosovu.
Poseta kosovskog predsednika i premijera Beloj kući je protokolarnog karaktera, ali ima za cilj da SAD ukažu na značaj koji pridaju Kosovu i podstaknu nova priznanja nezavisnosti, ocenjuje BBC na srpskom. BBC u analizi navodi da je Kosovu sada više od finansijske podrške potrebno da parira nameri Srbije da od Generalne skupštine UN-a traži usvajanje rezolucije da se od Međunarodnog suda pravde traži ocena da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari