Američki predsednik Džordž Buš zatražio je od Kongresa da odobri dodatnih 46 milijardi dolara za ratove u Iraku i Avganistanu, kao i za druge programe nacionalne bezbednosti, odnosno ukupno 196 milijardi dolara ako se sabere i 150 milijardi dolara koje je Buš ranije zatražio od Kongresa.

Američki predsednik Džordž Buš zatražio je od Kongresa da odobri dodatnih 46 milijardi dolara za ratove u Iraku i Avganistanu, kao i za druge programe nacionalne bezbednosti, odnosno ukupno 196 milijardi dolara ako se sabere i 150 milijardi dolara koje je Buš ranije zatražio od Kongresa. Ovim zahtevom Buš je postavio pozornicu za nove sukobe s demokratama povodom postupanja administracije u Iraku.
Veći deo dodatne potrošnje bio bi utrošen na nova oružana vozila otporna na napade mina i bombi, kao i povećanje borbenih troškova za više od 160.000 američkih vojnika u Iraku.
Zahtev za potrošnju, objavljen kao hitan na osnovu pravila o potrošnji, usledio je usred borbe Bele kuće s Kongresom povodom serije zakona o potrošnji za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra.
Demokrate u Kapitol hilu prošle nedelje nisu uspeli da obore Bušov veto uložen na predlog zakona o programu za proširenje zdravstvenog osiguranja dece koji košta 35 milijardi dolara, reagujući sa zaprepašćenjem, besom i frustracijom povodom rata u Iraku.
Predstavnički dom i lideri Senata upozorili su da neće uzimati predsednikov zahtev na razmatranje sve dok se ne reše razlike u zakonima o potrošnji. Te razlike su suma od 22 milijarde dolara, što je samo delić potrošnje koja se izdvaja za Irak i Avganistan.
Predstavnik Dejvid Obej, demokrata iz Viskonsina, predsednik Komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, kritikovao je Buša jer vrši pritisak za ekstra finansiranjem iako je predsednik lično napadao demokrate da su rasipnici. „Zaprepašćen sam činjenicom da predsednik očekuje da uzmemo zdravo za gotovo njegovu izjavu da ne može da priušti 20 milijardi dolara investicija za obrazovanje, zdravstvo, primenu zakona i nauku, oblasti koje će ovu zemlju ojačati na duži rok“, izjavio je Obej. „Ali, nije ni trepnuo kada je zatražio pozajmicu od 200 milijardi dolara za politiku u Iraku“.
Lider većine u Senatu Heri Rid kritikovao je taktiku koja dopušta Beloj kući da rat plaća sredstvima za vanrednu potrošnju. „Celi rat je finansiran od pozajmica“, izjavio je on. Demokratama, međutim, nedostaje glasova kako bi značajnije uticali na promenu u upravljanju administracije ratom u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari