Američki predsednik Džordž Buš zatražio je od Kongresa da odobri slanje dodatnih 8.000 vojnika za ratove u Iraku i Avganistanu. Američki vojni zvaničnici nagovestili su da u maju očekuju još više zahteva za dodatnim trupama. Najnoviji zahtev za raspoređivanje dodatnih 4.700 borbenih trupa i vojne policije u Iraku ima za cilj obuzdavanje pojačanog nasilja u toj zemlji.

Američki predsednik Džordž Buš zatražio je od Kongresa da odobri slanje dodatnih 8.000 vojnika za ratove u Iraku i Avganistanu. Američki vojni zvaničnici nagovestili su da u maju očekuju još više zahteva za dodatnim trupama. Najnoviji zahtev za raspoređivanje dodatnih 4.700 borbenih trupa i vojne policije u Iraku ima za cilj obuzdavanje pojačanog nasilja u toj zemlji. Još su zvaničnici Pentagona prošle nedelje nagovestili potrebu za dodatnim trupama, zahtev koji će, kako se očekuje, razbuktati raspravu u Kongresu, gde demokrate imaju većinu, mada su i neki republikanci izrazili svoje protivljenje slanju dodatnih vojnika.
Sa najavljenih dodatnih 3.500 vojnika za Avganistan, gde se na proleće očekuju velika ofanziva britanskih i američkih trupa protiv talibana, broj američkih trupa u toj zemlji biće na najvišem nivou do sada. Nove trupe će pomoći u obuci avgansitanske armije.
Buš, koji se nalazi na turneji po zemljama Latinske Amerike, uputio je zahtev Nensi Pelosi, predsedniku Predstavničkog doma. On joj je rekao: „Ovaj promenjeni zahtev će podesiti resurse zasnovane na proceni vojnih komandanata kako bi Irak i Avganistan postale demokratske i bezbedne nacije, oslobođene od terorizma“. Najnovije povećanje broja vojnika koštaće 3.2 milijarde dolara, a predsednik Buš je rekao Pelosijevoj da će otkazati druge odbrambene planove, kako bi ukupni budžeti za Irak i Avgnaistan od oko 100 milijardi dolara ostali nepromenjeni. Kongres će ove nedelje održati prvo u seriji glasanja za zakon kojim bi se predsednik primorao da utvrdi tačan datum za povlačenje borbenih trupa iz Iraka do septembra 2008. ili će se suočiti sa ukidanjem finansijskih sredstava za ratove. Pelosijeva je na Bušove pretnje da će uložiti veto na takav zakon odgovorila: „Sa pretnjom vetom, predsednik nudi samo angažovanje na neodređeno vreme za rat bez kraja“. Sa novim pojačanjem broj trupa SAD u Iraku iznosiće 165.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari