Američki predsednik Džordž Buš naredio je bliskom savetniku Karlu Rouvu da ne svedoči na saslušanju u Senatu povodom otpuštanja osmorice državnih tužilaca. Buš je tako upotrebio svoje zakonsko pravo i oslobodio Rouva obaveze da svedoči. Američki senat vodi istragu o tome da li je Bela kuća otpustila tužioce jer su bili „politički nepodobni“.

Američki predsednik Džordž Buš naredio je bliskom savetniku Karlu Rouvu da ne svedoči na saslušanju u Senatu povodom otpuštanja osmorice državnih tužilaca. Buš je tako upotrebio svoje zakonsko pravo i oslobodio Rouva obaveze da svedoči. Američki senat vodi istragu o tome da li je Bela kuća otpustila tužioce jer su bili „politički nepodobni“. Ali, administracija američkog predsednika ostaje pri stavu da je taj potez bio opravdan.
„Rouv je predsednički savetnik i stoga nema obavezu da svedoči pred američkim senatom o onome što se dogodilo u vreme dok je na toj funkciji i potpada pod sferu njegovih dužnosti“, ocenjuje se u pismu advokata Bele kuće Freda Fildinga demokratskom senatoru Patriku Liaju, a čiji je sadržaj prenela agencija Rojters. Savetnik američkog predsednika trebalo je juče da svedoči u Senatu, zajedno sa zamenikom političkog direktora Skotom Dženingsom.
Osmoricu državnih tužilaca otpustio je vrhovni državni tužilac Alberto Gonzales 2006. Taj potez je neoubičajen za američko zakonodavstvo, ali nije protivzakonit. Ipak, to je izazvalo nesuglasice između Kongresa i Bele kuće.
Demokrate, koji imaju većinu u Kongresu, smatraju da su tužioci otpušteni iz političkih razloga i da je Rouv znao da se razmatra o tom potezu dve godine pre nego što se to dogodilo. Predsednik Buš je u nekoliko navrata izjavljivao da će dozvoliti Rouvu i nekolicini svojih bliskih saradnika da razgovaraju na tu temu s pojedinim članovima Kongresa, ali da im neće dozvoliti da svedoče pod zakletvom u Senatu.
Rouv i Dženings pozvani su da svedoče dan pošto je zakonodavno veće Bele kuće izdalo saopštenje kojim se osuđuju kritike koje je Kongres izrekao na račun šefa personala Bele kuće Harieta Mirsa. Demokrate su najavile da će tražiti pokretanje sudske istrage s ciljem da se utvrdi da li je Gonzales otpustio tužioce iz političkih razloga. Vrhovni državni tužilac, koji uživa veliko poverenje predsednika Buša, i dalje tvrdi da nije učinio ništa loše i odbija da podnese ostavku uprkos pritiscima pojedinih kongresmena iz Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari