Sudbinu Pola Volfovica na mestu predsednika Svetske banke mogao bi danas da reši upravni odbor banke, pošto ga je „napustila“ Bušova administracija i suočen je s revoltom koji vodi njegov lični zamenik.
Kada je Volfovic na prekjučerašnjem sastanku visokih zvaničnika banke upitao šta bi mogao da učini da popravi i vrati poverenje u svoje vođstvo, upravljački direktor Grim Viler i jedan od dvojice njegovih zamenika rekao je da bi trebalo da podnese ostavku.

Sudbinu Pola Volfovica na mestu predsednika Svetske banke mogao bi danas da reši upravni odbor banke, pošto ga je „napustila“ Bušova administracija i suočen je s revoltom koji vodi njegov lični zamenik.
Kada je Volfovic na prekjučerašnjem sastanku visokih zvaničnika banke upitao šta bi mogao da učini da popravi i vrati poverenje u svoje vođstvo, upravljački direktor Grim Viler i jedan od dvojice njegovih zamenika rekao je da bi trebalo da podnese ostavku. Viler, Novozelanđanin i izuzetno cenjen čovek koga je Volfovic postavio za svog zamenika prošle godine, rekao je na sastanku 30 zamenika predsednika banke u Vašingtonu da bi Volfovic trebalo da ode za dobro cele organizacije. Nekoliko zamenika predsednika izjavili se da se slažu s Vilerom.
Izvori unutar banke opisali su trenutnu situaciju kao „građanski rat“. Osoblje banke pozvalo je Volfovica da podnese ostavku, dok je grupa visokih zvaničnika zapretila da će napustiti banku ukoliko Volfovic ostane.
Upravni odbor Svetske banke, koji čine 24 direktora predstavnika država članica banke, otkazali su svoj dnevni red planiran za juče kako bi razgovarali o slučaju Volfovica koji se optužuje da je povećao platu i beneficije za svoju devojku Šahu Rizu, kratko pošto je preuzeo funkciju direktora Svetske banke. Juče je Bušova administracija nagovestila da je spremna da vidi kaznene mere upravnog odbora protiv Volfovica, što je znak da je strpljenje Bele kuće na izmaku. Posle neprestanog ponavljanja da predsednik Buš ima „puno poverenje“ u Volfovica, portparol Bele kuće je izjavio: „Mislim da bi napori upravnog odbora banke trebalo da se osvrnu na činjenice, da postupaju s njima pošteno, a sve u cilju efikasnosti institucije na duži rok“. Obazriva formulacija Bele kuće ukazuje da Bušova administracija pere ruke od Volfovica, navode izvori iz banke.
Drugi znak da su njegovi branioci odustali može se videti u člancima objavljenim u vernoj republikanskoj štampi. Tako je Vašington tajms pozvao Volfovica da podnese ostavku. „Volfovic je izgubio reputaciju etičke nepogrešivosti na kojoj počiva banka“, piše u tom listu. Međutim, mnogi drugi listovi, uključujući i Fajnenšel tajms i Njujork tajms, već su pozvali Volfovica da napusti svoju funkciju.
Volfovic je bio heroj za mnoge istaknute zagovornike američke invazije u Iraku kada je radio s Bušovom administracijom. Od preuzimanja funkcije direktora Svetske banke Volfovic je preokrenuo prioritete banke u pravcu borbe protiv korupcije i osiguranja dobre vladavine, što su napori za koje mnogi kritičari kažu da su narušeni kontroverzama vezanim za njegovu devojku Rizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari