Visoki američki komandant u Iraku general Dejvid Petreus izložen je oštrim kritikama u Kongresu zbog njegovog izveštaja o napretku američke vojne strategije u Iraku. Predsednik komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD za spoljne odnose Tom Lantos odbacio je tvrdnje Petreusa da su postignuti vojni ciljevi.

Visoki američki komandant u Iraku general Dejvid Petreus izložen je oštrim kritikama u Kongresu zbog njegovog izveštaja o napretku američke vojne strategije u Iraku. Predsednik komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD za spoljne odnose Tom Lantos odbacio je tvrdnje Petreusa da su postignuti vojni ciljevi. „Postignut je taktičan uspeh, ali je strategija doživela strateški neuspeh“, izjavio je Lantos i dodao da je vreme da se trupe vrate kući. „Moramo što pre napustiti Irak, u sopstvenu i korist te zemlje. Vreme je da odemo“.
Petreus je pred Kongresom izjavio da je stepen nasilja smanjen posle sprovođenja Bušove strategije. U svom svedočenju Petreus je izjavio da bi 30.000 vojnika moglo biti vraćeno iz Iraka do sredine sledeće godine. Američki ambasador u Iraku Rajan Kroker takođe je svedočio.
Dopisnici iz Vašingtona kažu da će Petreusovo svedočenje malo verovatno izmeniti mišljenje javnog mnjenja, ili baciti neko novo svetlo. Irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari podržao je strategiju ističući da je dovela do opipljivih rezultata.
Republikanac Dankan Hanter branio je generala, navodeći da je američki napredak i napredak iračkih snaga bezbednosti i vojske, koje su počele da „deluju kao profesionalne snage“. Petreus je izjavio da su „bezbednosni incidenti“, uključujući i sektaško nasilje, opali od sprovođenja strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari