Prognani vođa pakistanske opozicije Benazir Buto izjavila je da bi delila vlast s predsednikom Pervezom Mušarafom ukoliko on podnese ostavku na mesto vrhovnog zapovednika vojske. Ovakvi komentari pojavili su se u medijima posle njihovog nedavno održanog tajnog sastanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prognani vođa pakistanske opozicije Benazir Buto izjavila je da bi delila vlast s predsednikom Pervezom Mušarafom ukoliko on podnese ostavku na mesto vrhovnog zapovednika vojske. Ovakvi komentari pojavili su se u medijima posle njihovog nedavno održanog tajnog sastanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Portparol pakistanske vlade potvrdio je navode medija, a u jednom listu pojavio se naslov „sporazum je postignut.“
Ali, nije poznato o čemu je bilo reči na tom sastanku koji je održan posle višemesečnih tajnih pregovora. I dalje je neizvesno da li je Mušaraf tom prilikom izrazio spremnost da podnese ostavku na funkciju vrhovnog vojnog zapovednika. Posle sastanka Butova je izjavila da je za nju „neprihvatljivo“ da pakistanski predsednik i dalje bude na čelu vojske.
Teorijski gledano, od takvog sporazuma koristi bi imali i Butova i Mušaraf. Aktuelni pakistanski predsednik, koji je na vlast je došao posle državnog udara 1999, po svaku cenu želi da trijumfuje na predsedničkim izborima koji će biti održani za šest meseci. Ali, brojni loši potezi koje je u prethodnom periodu preduzimala njegova vlada i eskalacija islamističkog nasilja ugrozili su Mušarafovu popularnost. Butova, koju smatraju najpopularnijim pakistanskim političarem, nalazi se u progonstvu od 1997. Usled optužbi za korupciju i činjenice da je već tri puta birana za premijera, Butovoj je u proteklom periodu bilo onemogućeno da se bori za vlast.
Ipak, ima i onih koji smatraju da se tim sporazumom prilike u Pakistanu neće bitnije izmeniti. „Sve dotle dok je Mušaraf na vlasti u Pakistanu neće biti demokratije“, izjavio je neimenovani politički analitičar. Pojedini politički analitičari ocenjuju da bi saradnja Butove s pakistanskim predsednikom ugrozila njenu popularnost i izražavaju sumnju u to da će general Mušaraf pristati da podnese ostavku na mesto zapovednika vojske. Svoju tvrdnju obrazlažu time da je „naprosto nemoguće zamisliti Mušarafa u civilnom odelu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari