Nastava u svim školama u Čačku od juče je uspostavljena, ali su časovi skraćeni na 30 minuta dok ne bude ispunjen zahtev prosvetnih radnika da im se isplate jubilarne nagrade za prošlu godinu.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Radovan Kuvekalovićrekao je agenciji Beta da je nastava uspostavljena posle obećanja rukovodstva Grada da će se sa nadležnim ministartsvima dogovoriti o isplati jubilarnih nagrada.

On je dodao da su škole nastavile protest s minimumom procesa rada dok obećanje ne bude ispunjeno. Svih šest srednjih i tri gradske osnovne škole u Čačku štrajkovale su od ponedeljka do danas uz potpunu obustavu rada, dok se u ostalim osnovnim školama nastava odvijala sa časovima od po 30 minuta.

Čačanske škole štrajkovale su zato što lokalna samouprava nije isplatila prosventim radnicima jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina staža za 2008. godinu. Prema podacima Sindikata obrazovanja Čačak, koji je većinski sindikata prosvetnih radnika u Čačku i organizator štrajka, za 150 radnika lokalna samouprava treba da isplati ukupno oko 3,5 miliona dinara za jubilarne nagrade. Načelnik društvene delatnosti u Gradskoj upravi Miroslav Vujovićrekao je da je novac za jubilarne nagrade obezbeđen u budžetu Grada, ali da ne može biti isplaćen zbog državne odluke o zabrani isplate nagrada u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari